14 жовтня 2018 р.

Твої вірні сини, ті, що духом завжди козаки

Козаки мають свою культуру, історію і пам’ять. У козацтві загальне благо завжди було вище особистого. Козаки завжди служили рідній землі - своєму народу і своїй державі. Сьогодні ми познайомимо вас з деякими козацькими заповідями, які формувалися сотні років тому, але й донині актуальні для кожного патріота України.
  1. ЧЕСТЬ І ДОБРЕ ІМ’Я ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧІ ЗА ЖИТТЯ Бережи честь змолоду. Гідність зберігай у будь-якій ситуації. Май волю визнати свою неправоту. Роблячи повагу іншим, не принижуй себе. Не заздри і не тримай зла в серці своєму. Не будь гордієм; і в думках не допускай, що ти вище інших. Будь доброзичливий, але не улесливий. Май широку душу. Удари долі зустрічай непохитно.
  2. ПО ТОБІ СУДЯТЬ ПРО ВСЕ КОЗАЦТВО І НАРОД ТВІЙ Не чини поганих вчинків і утримуй від них інших. Будь чесний і правдивий, не бійся постраждати за правду. Нехай не спокушають тебе ні користь, ні користолюбство, ні безчесні прибутки, ні марнославство. Будь прикладом у житті своєму, захисти скривдженого, допоможи страждаючому, нагодуй голодного, не дай упасти слабкому духом і тілом.
  3. КОЗАКИ ВСІ РІВНІ У ПРАВАХ. ПАМ’ЯТАЙ: "НЕМАЄ НІ КНЯЗЯ, НІ РАБА, АЛЕ ВСІ РАБИ БОЖІЇ" Козаки завжди були рівні як у правах, так і у відповідальності за вчинене, незалежно від суспільного становища і минулих заслуг. Повнолітнього козака ніхто не міг позбавити слова, крім командира в ладі.
  4. БУДЬ ПРАЦЬОВИТИЙ, НЕ ЛЕДАРЮЙ Кожний козак повинен прагнути, щоб він і його сім’я жили в достатку, але не протягай руку із словом "Дай!". Живи своєю працею. Нехтуй ледарства. Будь-яка справа повинна "горіти" у твоїх руках.
  5. СЛУЖИ ВІРНО СВОЄМУ НАРОДУ, А НЕ КЕРМАНИЧАМ Козацтво своє головне призначення бачить у служінні народу і Вітчизні заради благоденства, а не для власної користі і слави.
  6. ДОТРИМУЙ СЛОВА. СЛОВО КОЗАКА БАГАТО ВАЖИТЬ Пам’ятай, що кожне твоє слово - це слово твого народу, слово козацтва. Випустиш слово - не впіймаєш.
  7. ПОВАЖАЙ  СТАРШИХ, ШАНУЙ СТАРІСТЬ Прислухайся до слова досвідчених і уникнеш багатьох помилок.
  8. ТРИМАЙСЯ ВІРИ ПРЕДКІВ, ЖИВИ ЗА ЗВИЧАЯМИ СВОГО НАРОДУ Якщо сумнів торкнувся твоєї душі, і ти не знаєш як діяти, чини за звичаєм свого народу і віри предків.
  9. ГИНЬ, А ТОВАРИША ВИРУЧАЙ Ця зповідь у часи, коли в Україні палали війни, була дуже важливою.
  10. БЕРЕЖИ СВОЮ СІМ’Ю. СЛУЖИ ЇЙ ПРИКЛАДОМ Шануй матір свою і батька, захищай їх честь і гідність.
Заповіді козаків // Наші козаченьки. - 2006. - № 1. - С. 8.