9 листопада 2018 р.

Мова – нації основа, в мові істина і час…

У нашій країні День української писемності та мови відзначається 9 листопада на честь Нестора-літописця. Свято запроваджене 1997 року і покликане зміцнити позиції мови у країні.


Генеалогічно наша мова належить до індоєвропейської мовної сім’ї. Вона входить до східнослов’янської підгрупи слов’янської групи мов.
Історію української мови починають від праслов’янської (спільнослов’янської) мовної єдності, яка виділилася з індоєвропейської прамови приблизно в ІІІ тис. до н. е. Праслов’янська доба тривала близько 2000 років.
Після прийняття християнства (988 рік) на території Київської Русі були відомі два типи письма - кирилиця (від імені Костянтина Філософа, в чернецтві Кирила) і глаголиця (від давньослов’янського "глагол", що означає "слово").
За радянських часів до лексичного складу ввійшло чимало русизмів, які вводилися без адаптування до вимог граматичної системи. Останнім часом лексичний склад активно поповнюється запозиченнями з англійської. Але загальний розвиток мови відбувається за рахунок внутрішньомовних ресурсів: нові слова творяться на базі вже існуючих.

Твердохлєбов С. Материнська мова / С. Твердохлєбов // Наші козаченьки. - 2007. - № 11. - С. 3.