29 січня 2018 р.

Полягли за волю України

29 січня з учнями 9-А класу проведено прес-екскурс в історію держави «Полягли за волю України» до 100-річчя бою під Крутами. Мета заходу: вшанування подвигу Героїв Крут, шанобливе ставлення до героїчного минулого нашої держави, виховання почуття патріотизму, відданості своїй Батьківщині, любові до рідного краю, поваги до історичних пам’яток.


На фоні слайду «Cлава їх живе, ятрить нам душі крізь відстані і час…» і пісні «Пам'яті Героїв Крут - Сурми Звитяги» учасники виховного заходу Олександр Шмигельський, Олександр Приймич, Саган Віталій, Лужний Валентин, Кузів Елізабет, Качур Валентин, Когут Владислав, Капець Владислав, Олексин Діана, Пітько Яна, Вороняк Кароліна з двох  протилежних сторін з калиною в руках по черзі підійшли до тематичної виставки «Крути: подвиг і трагедія», поклали грона калини на стіл і стояли, віддаючи шану героям. Потім учасники дійства зайняли свої місця і почався захід за сценарієм.
У вступному слові бібліотекар О. І. Лужна сказала «Сьогодні, 29 січня українці вшановують пам'ять Героїв Крут. Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. У далекому 1918 році, в цей день українські курсанти, студенти та гімназисти полягли на залізничній станції Крути неподалік від села Пам'ятне у зіткненні з армією більшовиків. Від дня, коли сотні юних героїв під Крутами поклали життя за визнання незалежності України, минає 100 років.
Приклад Героїв Крут був широко пропагований у середовищі ОУН. Керівництво УПА ухвалило відзначати 29 січня як День Героїв Крут. У радянські часи будь-яка згадка про героїв була рівносильною державній зраді, не могло бути й мови про гідне вшанування пам’яті Героїв Крут».
Захід супроводжувався мелодією М. Скорика і слайдами: «Cлава їх живе, ятрить нам душі крізь відстані і час…», «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути. І ту гарячу кров святу повік Вкраїні не забути», «Крути та Бахмач – вічні символи незламності всіх захисників України», «Крути:  дотик болю», «… Їх перший бій. Останній бій…», «Над Крутами сніг і  пронизливий вітер у січні ридає, голосить, гуде: шукає могили, де  воїни-діти на вічнім спочинку… Немає ніде», «Віддали життя по найвищім праву: захищали, боронили молоду державу», «Україна їх оплакує…», «На Аскольдовій могилі – снігу наче цвіту… Матері і сестри милі, плач спиніть по світу», «Їх там триста, як скло… товариства лягло», «Крути – вершина національної слави», «Голоси із неба чути. … Нам ніколи не забути ті криваві Крути!», «Найбільша любов – життя покласти за друзів».
Завідувач бібліотеки підбила підсумок заходу: «Героїчний бій під Крутами назавжди вписаний в історії нескореної України. У перебігу військових дій бій під Крутами вирішального значення не мав, але завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою, у свідомості багатьох мислячих українців набув особливого значення: трагічна загибель студентського загону під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну що, на жаль, продовжується. Адже нині, як і 100 років тому, Росія марить імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України, розв’язала війну, заперечує свою агресію, намагаючись поширити у світі міф про внутрішній конфлікт в нашій державі. І, як тоді, відважні українці знову змушені обороняти власну територіальну цілісність та державну незалежність ціною свого життя уже в нинішній українсько-російській війні. Тому ваше завдання, старшокласники, вчитися відстоювати наше право творити власну державу, мужньо захищати її. І ми обов’язково переможемо!»
Ансамбль «Джерельце» під керівництвом Цюпин Катерини Ігорівни виконав пісню «Балада про Крути» (слова Миколи Бакая, музика Павла Дворського). У кінці заходу учасники заходу і глядачі виконали Гімн України.