26 квітня 2020 р.

"Чорнобиль - біль наш довічний"



Алексієвич С. Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього : роман / Світлана Алексієвич ; пер. і післямова Оксани Забужко. - К. : КОМОРА, 2016. - 288 с.
Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.

Біль і тривоги Чорнобиля / упоряд. Ю. В. Сафонов. - К. : Київ. правда, 2006. - 288 с.
Книга "Біль і тривоги Чорнобиля" - колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже три десятки літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС. Їхня розповідь доповнена фотосюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії - тридцятилітньої давнини й сучасними.
Васильчук В. Чорнобильські поневіряння Бучі : оповідання / Віктор Васильчук. - Тернопіль : Богдан, 2012. - 56 с. 
Автор присвятив це оповідання своїм співвітчизникам і "братам меншим", які загинули в пащі чорнобильського монстра...








Даен Л. Чорнобиль - трава гірка : документальна повість / Леонід Даен ; худож. оформ. Ю. С. Ботнара. - Київ : ВЕСЕЛКА, 1988. - 176 с.
Ця повість про начальника воєнізованої пожежної частини Чорнобильської ЧАЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів-пожежників, які грізної ночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогненною стихією і погасили пожежу на станції, про людей мужніх, до кінця відданих своїй справі, своєму священному обов’язку.





Дзвони Чорнобиля / упоряд. Наталія Уманців, Нестор Мартинець. - Івано-Франківськ : ОІППО, 2007. - 132 с.
До збірки ввійшли кращі твори учнівської та студентської молоді - учасників конкурсу, присвяченого 20-ій річниці Чорнобильської трагедії.