25 травня 2018 р.

Рідне місто квітне в обнові


Калуш - то місто, що понад усе
Любить і цінить свободу.
Іван Павліха
Грабовецький В. Історія Калуша з найдавніших часів до початку ХХ ст. / Володимир Грабовецький. - Дрогобич : Видавнича фірма "ВІДРОДЖЕННЯ", 1997. - 224 с.
Історію Калуша від праісторичних часів до початку ХХ століття відтворює академік, доктор історичних наук, професор Володимир Грабовецький. На багатому першоджерельному та історіографічному матеріалі подано літопис Калуша.  Це перша написана на високому фаховому рівні книга про місто над рікою Сівкою.




Калуські історичні студії. Збірник наукових статей, присвячений 580-й річниці першої письмової згадки про Калуш / відп. ред. і упоряд. І. Тимків. - Івано-Франківськ : Фоліант, 2017. - 160 с.
Авторами цієї збірки є вітчизняні науковці, які підготували розвідки про маловідомі сторінки історії нашого міста. 
Новизною фактографічного матеріалу вирізняється стаття історика Петра Сіреджука, який уперше подає маловідомі й невідомі джерельні відомості з історії Калуського замку ХVI-XVIII ст.
У статтях Івана Тиміва розглянуто нові джерельні матеріали про чисельність єврейського населення на Калущині у XVIII сторіччі та дзвоноливарну продукцію відомих калуських ливарників Антонія Серафина й родини Фельчинських.
Стаття історика Ігоря Ільницького відзеркалює події Великої війни 1914-1918 рр. на Калущині, головну увагу автор акцентує на подіях у самому Калуші, аналізує політику російської військової адміністрації в краї, вказує на руйнівні наслідки кривавої бійні для міста та його мешканців.
Життєвий і бойовий шлях відомого повстанського командира Івана Гонти (Гамалії), яскраво відображено в студії львівських учених Оксани та Андрія Франків, котрі додали чимало нових штрихів до портрета повстанця.
Цікаві матеріали про життя греко-католицьких громад Калуша й Калущини в минулому й тепер подали дослідники Надія Руско та Емілія Андріїв.
Студія історика Олега Малярчука - це розгорнута розповідь ученого про основні етапи становлення хімічної індустрії у Калуші, досягнення й невдачі на шляху становлення промисловості "соляного міста". Автором залучено широке коло маловідомих архівних документів, узагальнено творчий доробок попередників. 
У додатках подано документ про першу письмову згадку (оригінал і переклад), цікаві біографічні відомості про історичних діячів - вихідців із Калуша й Калущини, документи й нововиявлені фотоматеріали, що певною мірою доповнюють зміст основних статей збірки.
Став твердинею духу
наш Калуш давно...
Іван Павліха
Когут М. Калущина в іменах : біографічний довідник / Микола Когут. - Дрогобич : "Відродження", 1999. - 216 с.
У книжці вперше зібрано відомості біль як про чотирьохсот вихідців з Калущини, що залишили помітний слід в історії, літературні, освіті, медицині, спорті та культурі реґіону.





Когут М. Калущина : люди і долі : біографічний довідник / Микола Когут. - Калуш : [Б. в.], 2006. - 234 с.
Довідник включає відомості про більш як 600 імен, причетних до історії, культури, освіти, літератури та спортивного життя Калущини, починаючи від першої письмової згадки про Калуш (1437 рік) і до сьогоднішніх часів.



...Розкриллям вулиць, вогнів сузір’ям
Вписався Калуш в красу Підгір’я...
Василь Ганущак
Цапів В. Про що розповідають назви вулиць Калуша : путівник по місту / Василь Цапів. - Калуш, 2005. - 350 с. 
У загальних рисах історія Калуша відома, хоч і у ній є чимало "білих плям", що вимагають нового вивчення, вагомого підтвердження або заперечення, взагалі нового погляду на виникнення і розвиток міста. Менш відомою є історія його окремих майданів, вулиць, будинків, родин, місць перебування визначних діячів історії і культури, письменників, діячів мистецтва - художників, музикантів, співаків, акторів та інших - вихідців з міста Калуша.
У пропонованій праці "Про що розповідають назви вулиць Калуша" подається коротка інформація про людей, чиїми іменами названі вулиці міста.
Поглянь навколо, яка краса!
Сльозами щастя тремтить роса:
Прекрасний Калуш - наш рідний край...
Ярослав Магаль
Калуш на давній поштівці та фотографії / О. Оніщук, І. Ільницький, О. Малярчук, І. Тимків. - Львів : Папуга, 2017. - 144 с.

Поштівки та фотографії вміщені в альбомі запрошують відкрити унікальні сторінки з історії міста, осягнути інтелектуальну силу раритетів, що досі не були у просвітницькому обігу й фокусують славні традиції наших попередників. Історико-культурологічний контекст показано в органічному поєднанні з суспільно-політичними процесами, доленосними етапами в житті міста Калуша та його мешканців.
Мельник В. Калущина : фотоальбом / Василь Мельник, Михайло Коломиєць. - Калуш : Таля, 2004. - 160 с.
Фотоальбом про куточок української землі, карпатську околицю - Калущину. Читач має можливість тішитися красою передгір’я Карпат, побачити пам’ятки історії, культури, визначні місця, де народилися і звідки пішли у широкий світ знаменитості краю, де живуть і творять добрі, щирі і відкриті люди.



Пилип’юк В. Калуш  = Kalush : фотоальбом / Василь Пилип’юк. - Львів : СВІТЛО Й ТІНЬ, 2004. - 87 с.
Видання, яке пропонується увазі читача і відображає Калуш 2000-х років, - сорок перша книжка видатного українського фотомитця Василя Пилип’юка.