14 жовтня 2019 р.

Козацтво - ментальність українського народу


Українському козацтву, яке було унікальним явищем світової історії, належить найвидтаніше місце в історичному розвитку України. 
Воно впродовж кількох століть відігравало провідну роль у всіх сферах історичного буття народу, взявши на себе найважливіші завдання, що стояли перед українською нацією, будучи провідною силою у їх здійсненні.
Козацтво було ініціатором українського державотворення. Запорізька Січ виступала як суверенна національна віськово-політична сила України й відігравала величезну роль у житті та національно-визвольній боротьбі українського народу. У Запорізькій Січі утворилося Запорозьке військо, що стало організаційною формою збройних сил України. 
Козацтво втілювало народний ідеал вільного життя, мрію про волю.
Запорозький козак відзначався високими морально-етичними якостями, сильним почуттям патріотизму, розуміння найвищої цінності волі й незалежності, фізичним гартом, витривалістю й умінням концентрувати енергію. 

Козацькі заповіді милосердя:
  • всебічна допомога сиротам, вдовам, турботливе ставленя до безпомічних, постійна їх матеріальна і моральна підтримка;
  • готовність допомагати найменшим, найбеззахиснішим - дітям, створювати умови для їхньої радості, переживати їхні страждання, замінювати їм у разі необхідності батька і матір, сестру і брата;
  • надання допомоги хворим і пораненим, потерпілим від злих людей, стихійних сил природи та ін.;
  • здатність до співчуття, жалю до людей, які потрапили в біду;
  • готовність допомагати будь-якій людині, щиро розділити з нею горе, страждання, журбу і тугу.

Ці риси закріпилися на генетичному рівні, вплинули на формування всієї української нації, ментальності українців. 
Тепер на державному рівні визнається роль козацтва в історії України і велике значення надається відродженню його матеріальної та духовної культури, створення умов для його розвитку. Адже народ без традицій не живе, а животіє. Коли втрачає свої - йому вбивають у голову чужі. Традиції - це панцир, який хоронить від ворожих ударів.
Повернення до звичаїв та ідеалів предків, їх моральних, релігійних, політичних, економічних та соціальних догм, вистражданих і викутих в огні змагань - є фундаментом нації.

Козацтво - ментальність українського народу // Наші козаченьки. - 2006. - № 10. - С. 6-7.