21 лютого 2020 р.

"До мови серцем доторкнись"

21 лютого в актовій залі ліцею № 10 до Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі з учнями 9-Б класу провели літературно-музичну композицію "До мови серцем доторкнись".


Мета заходу - довести, що формування української мови тягнеться корінням в далекі часи; виховувати любов до національної мови як живого організму, що зазнає постійних змін під впливом суспільно-політичних, економічних і культурних чинників. Під час заходу були представлені тематична бібліотечна виставка "Мова - нації основа, в мові істина і час..." та мультимедійна презентація.
На початку заходу на фоні мелодії на екран проектувались вислови про рідну мову. Потім старшокласники говорили про багатство народної мови, про те, що національному письменству надійні творчі крила дали славнозвісні твори Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки. Безмежну любов рідній мові дарують сьогодні й сучасні українські письменники. Своєю творчою наснагою вони проникають у нашу свідомість і душу, закликають берегти рідну мову під блакитним небом України. Під час заходу було проведено "Мовний калейдоскоп забутих слів", конкурс "Мова - це теж Батьківщина". Дев’ятикласники Чабан Романа, Болецький Тарас, Атаманчук Олег, Леманська Юлія прочитали листи з історіями як громадяни Польщі, Парагваю, Нігерії, Японії з поваги до України вивчали українську мову. На фоні мелодії Калин Софія, Кравчук Микола, Кузь Марія, Борисенко Олександра, Передерко Маріанна читали поезії Віктора Рафальського, Івана Малковича, Лесі Українки, Романа Юзви.