17 вересня 2019 р.

Книги за рахунок акції "Здай макулатуру - збережи дерево!"

Дерманський С. Мері : повість / Сашко Дерманський. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. - 192 с.
Нова книжка провідного українського дитячого письменника Сашка Дерманського не залишить байдужим нікого з читачів....
Сім’ю Ковальчуків важко назвати якоюсь особливою. Мама, тато, двоє діток. Щоправда, старший син, Андрійко, й досі не розмовляє. Принаймні, у цьому впевнені всі, хто його знає. А меншій, Марійці, бракує друзів і батьківської уваги. В татка на роботі все летить шкереберть, а мама просто хоче, щоб усе було добре. Звичайна сім’я, звичайне життя... І ось одного дня довкола починають коїтися дуже дивні речі. І що далі, то дивніші й небезпечніші. Може б, усе якось владналося, якби, наче сніг на голову, на них не звалилася бігова лошиця Мері, а за нею криничник Мефодій і підступний пан Вихиляс...

Дерманський С. Чудове чудовисько / Сашко Дерманський ; іл. Максима Паленка. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. - 271 с.
У новій захоплюючій повісті Сашка Дерманського розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у Країну Жаховиськ. Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжня дружба творить дива...
Це четверта дитяча книжка одного з найталановитіших молодих українських письменників.




Винничук Ю. Місце для дракона : повість-казка / Юрій Виничук. - Вид. 2-ге. - Чернівці : ЧОРНІ ВІВЦІ, 2018. - 94 с.
"Місце для дракона" - філософська казка-притча, події якої відбуваються у середньовіччі, а головним героєм є Дракон, але не той, до якого ми звикли, хижий і жорстокий, а добрий травоїдний мрійник та романтик. Він тішиться метеликами, пише вірші та читає Біблію. Біля його печери замість гори кісток тішать око квітники. І хоча Дракон не чинить нікому шкоди, традиція наказує його вбити. Але чи принесе вбивство дракона спокій та мир у князівство?




Булгаков М. Собаче серце / Михайло Булгаков ; пер. з рос. С. Андрющенко. - К. : Форс Україна, 2018. - 144 с.
Це історія пса, якого завдяки експерименту претворили на людину. Проте наслідки такого перетворення трагічні.
У повісті "Собаче серце" до найдрібніших деталей відтворено картину сучасного письменнику життя, утім вона в жодному разі не стає документальним портретом епохи, натомість перед нами постає гротескний образ тогочасної дійсності.
Повість є довершеним взірцем сатиричної фантастики. Михайло Булгаков написав її 1925 року, але через цензуру вона була заборонена до друку і так і не побачила світ за життя письменника. Уперше повість вийшла 1968 року в Лондоні, а в СРСР - аж 1987. І лише за 30 років опісля першої публікації на пострадянському просторі з’явився переклад українською мовою.


Діккенс Ч. Різдвяна пісня в прозі : святвечірнє оповідання з привидами / Чарлз Діккенс ; пер. з англ. М. Філоненко ; за заг. ред. Т. Клюкіної. - К. : Форс Україна, 2017. - 144 с.
Чарлз Діккенс (1812-1870) - знаний англійський письменник вікторіанської доби, перу якого належать улюблені твори і дітей, і дорослих. Найвідоміші з них - "Домбі і син", "Пригоди Олівера Твіста", "Різдвяна пісня в прозі".
Головний герой повісті "Різдвяна пісня в прозі" - жорстокий і скупий стариган Скрудж, який зневажає радощі й свята, а обожнює лише гроші, постійно примножуючи власні статки. Навіть у Святвечір він заміряється працювати, аби забагатитися ще більше. Утім у святкові дні частенько трапляються дива. Скруджа стрічають три Духи, які показують старигану його минуле, теперішнє, а також можливе майбутнє життя, якщо він не схаменеться й не опам’ятається від жадоби забагачення, якою просякнутий кожен його подих.


Сіґал Е. Історія кохання : роман / Ерік Сіґал ; пер. з англ. М. Пінчевського і О. Тереха. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2016. - 144 с. - (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид". Серія третя. Література ХХ століття).
Роман американського письменника про зворушливе кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта. Побравшись, молодята живуть у скруті, проте вони щасливі. Здається, ніщо не може їх розчулити. І справді, розлучає їх лише трагічна смерть Дженні.




Стронґ Дж. Гармидер у школі / Джеремі Стронґ ; пер. з англ. А. Поритко ; іл. М. Паленка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. - 187 с.
Як? До вашої школи ще й досі не завітала міс Гармидер? Може, спробуйте попросити про це вашого директора, адже міс Гармидер зазвичай працює вчителем на підміну. Ніхто зі школярів не відмовився би від такої вчительки! Бо з нею уроки перетворюються на саме задоволення: веселощі, гру, розважання, рейвах, тарарам, одним словом - суцільний гармидер!




Лущевська О. Залізний вовк : повість / Оксана Лущевська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 136 с.
Граф Горгій побився об заклад, що впіймає на полюванні небаченого досі звіра. Так і стається, проте на бенкеті на честь полювання хтось потай випускає залізного вовка, і той тікає. Підозра падає на десятирічного сина графа - Віра. Ціна зради дуже висока, і лютий батько проганяє хлопчика геть. Насправді залізного вовка випустила одна з гостей замку - дівчинка Глорія, та Вір не виказує її графу. Хлопчик залишається сам у лісі, тепер він мусить боротися за своє життя. Та поруч із Віром - його вірний щур Дада. Разом вони знаходять шлях до іншого маєтку, який виявляється будинком Глорії. Там Вір відкриває таємницю залізного вовка і дізнається про інші механічні дивовижі. Динамічний  сюжет, екшн та переживання за героїв захоплять юних читачів.


Ліндґрен А. Міо, мій Міо : повість / Астрід Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; худож. В. Анікін. - К. : РІДНА МОВА, 2017. - 128 с. - (КЛАСНА КЛАСИКА).
В одній із найзнаменитіших повістей класика шведської та світової літератури Астрід Ліндґрен розповідається про дивовижні пригоди юного героя - хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, які не розгубилися, а згуртувалися у спільній боротьбі зі злом. Добро, як завжди, перемагає. За мотивами повісті знято знаменитий однойменний фільм (1987).



Гаврош О. Іван Сила на острові Щастя / Олександр Гаврош. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2017. - 312 с.
Повість "Іван Сила на острові Щастя" продовжує розповідати про пригоди відомого силача та його друзів. На цей раз вони потрапляють на невідомий острів серед океану, де мешкають дивні тубільці.
Книжка Олександра Гавроша сповнена гумору та карколомного сюжету. Це один із небагатьох творів сучасної української літератури для дітей, побудованих на дотепі. 
Дорослі ж у цій книжці відшукають філософські рецепти щастя, подані в несподіваній формі.



Мензатюк З. Таємниця козацької шаблі : пригодницька повість / Зірка Мензатюк ; іл. Івети Ключковської. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 158 с.
Пригодницька повість Зірки Мензатюк - письменниці, яка все своє життя віддає дитячій літературі, лауреату премії ім. Лесі Українки, - не лише захоплює своїм карколомним сюжетом, небезпечною, сповненою випробувань і несподіванок мандрівкою найбільшими українськими замками. Ця книга передусім вчить любити свій край і його дивовижну історію, багату на героїчні вчинки та містичні події.
Зірка Мензатюк, перш ніж писати, сама подалася у мандри замками та фортецями України, і так яскраво передала враження від своєї подорожі у цій книзі, що після її прочитання хочеться теж вирушити на пошуки нових реліквій і таємниць, які залишилися нам від наших славних предків. Книга рекомендована для читання у шкільній програмі з української літератури учням п’ятих класів.

Енде М. Джим Ґудзик і машиніст Лукас : повість / Міхаель Енде ; пер. з нім. І. Андрущенко ; худож. Ф. Дж. Тріпп. - К. : Грані-Т, 2010. - 292 с. : іл.
Якщо поштар приніс на ваш острів посилку невідь від кого, адресовану бозна-кому, і в тій посилці виявилося... маленьке чорне немовля - це означає, що почалися пригоди. Отож, машиніст Лукас, його паротяжиха Емма та спритний хлопчина Джим Гудзик, який і був тим маленьким чорним немовлям, але вже встиг трохи підрости, віддаються пригодам сповна. Вони мусять здолати непрохідні гори з численними пастками, знайти шлях через пустелю, повну міражів, подружитися з ніби-велетнем і напівдраконом - а навіщо, як ви гадаєте? Звісно ж, для того, щоб звільнити викрадену принцесу!

Короленко В. Сліпий музикант : повість / Володимир Короленко. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2016. - 160 с. - (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид". Серія друга. Література ХІХ століття).
Петрик — єдиний син багатої дворянської родини Попельських — сліпий від народження. Його мати Анна Михайлівна любить і жаліє хлопчика, тому й виховує його як тендітну квітку. А дядько Максим, який в юності бився під прапором Гарібальді, намагається привчити Петрика до самостійності. Хлопчик починає пізнавати світ на дотик, і одного разу його пальці знаходять клавіші фортепіано. Ще не знаючи ціни своєму таланту, він іде з волоцюгами «шукати правду». І тільки любов тепер здатна примирити його зі світом зрячих.