26 січня 2021 р.

Приз за зайняте почесне місце серед лауреатів 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека - 2020" в номінації "Бібліотека - територія читання"

У 2019-2020 навчальному році наша бібліотека брала участь у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека - 2020" в номінації "Бібліотека - територія читання". 
Результати - 1-ше місце на обласному етапі, згодом почесне місце серед лауреатів 3-го етапу конкурсу. Детальну інформацію та гіперпосилання на нашу конкурсну роботу Ви можете знайти тут.
Висловлюємо подяку:
  • організаторам конкурсу за можливість підвищити свій професійний рівень та випробувати сили в конкуренції з колегами зі всієї України; 
  • директору Калуського ліцею № 10 Федорів Тетяні Михайлівні за осучаснення матеріально-технічної бази медіатеки; 
  • методисту з бібліотечних фондів Калуського міського методичного центру Гнатишин Людмилі Іванівні та всім учасникам методичного об’єднання шкільних бібліотекарів Калуської ОТГ за підтримку та можливість здійснювати обмін передовим бібліотечним досвідом;
  • методисту ОІФОІППО Столярчук Галині Ярославівні за підібрану сучасну дитячу літературу за призове місце:


Волков О. Жовтий туман / Олександр Волков ; пер. Н. Косенко ; мал. А. Канкава. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2016. - 256 c. - (Дитячий бестселер).
Книга розповідає про злу чаклунку Арахну, яка наслала на Чарівну країну страшний Жовтий Туман, аби захопити її та скорити собі все живе. Рятувати країну вирушили сміливий хлопчик Тім, дівчинка Енні та моряк Чарлі Блек. Друзі створили залізного велетня Тіллі-Віллі, і весь хоробрий гурт кинувся на боротьбу з Жовтим Туманом та злою чаклункою.
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.


Волков О. Сім підземних королів / Олександр Волков ; пер. Н. Сидорова ; худож. А. Канкава. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2019. - 256 с. - (Дитячий бестселер).
У цій книзі продовжується розповідь про дівчинку Еллі та її друзів. Цього разу вони опиняються в дивовижній печері, потрапляють у неймовірні пригоди і нарешті звільняють рудокопів, мешканців Підземної країни, від влади сімох королів.
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.




Волков О. Урфін Джус і його дерев’яні солдати / Олександр Волков ; пер. Н. Сидорова ; мал. А. Канкава. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2017. - 256 с. - (Дитячий бестселер).
Книга розповідає про повернення дівчинки Еллі,  яка допомагає своїм друзям - Страхопуду, Дроворубові та Сміливому Леву - звільнити Чарівну Країну від підступного завойовника Урфіна Джуса та створеної армії дуболомів.
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Воронина Л. Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9 : повість / Леся Воронина. - К. : Знання, 2019. - 126 с. : іл.
Чи доводилось вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніального винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас!
Головне - зуміти здолати свій страх, і тоді найпотужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець-кінцем ви здобудете універсальний ЗАСІБ ВІД ПЕРЕЛЯКУ № 9.

Воронина Л. Таємне Товариство Близнюків, або Чудисько озера Лох-Ойк та інші страховища : повість / Леся Воронина. - К. : Знання, 2019. - 146 с. : іл.
Хижі космічні прибульці-синьоморди, які володіють універсальною зброєю, хочуть перетворити Землю на власну колонію. Адже на нашій планеті існують місця сили - стародавні споруди-мегаліти, що можуть наділити будь-яку живу істоту надприродними властивостями. Однак Клим Джура, хлопець, який розуміє мову синьомордів і вміє читати їхні думки, збирається перемогти ворога його власною зброєю. Здійснити небезпечну операцію "Антижаб-4", від успіху якої залежить доля людської цивілізації, Климові допомагають не лише члени Таємного Товариства Близнюків, а й загадкове чудисько озера Лох-Ойх...

Воронина Л. Таємне Товариство Блазнів, або Балансування на краю прірви : повість / Леся Воронина. - К. : Знання, 2019. - 143 с. : іл.
Хіба можна було уявити, що головний герой цієї книжки Клим Джура та його друзі з Таємного Товариства Блазнів потраплять у пастку під час циркової вистави? Підступні прибульці-синьоморди, які хочуть підкорити Землю, цього разу замаскувалися під клоунів та відволікають увагу публіки фокусами і дивовижними виступами дресированих тварин.
І ніхто з глядачів не підозрює, що їх збираються перетворити на слухняних зомбі, готових виконувати будь-які накази чужопланетних хижаків. Єдина людина, котра володіє мовою прибульців і може читати їхні думки, — це Клим. Однак для того, щоб перемогти космічних монстрів, хлопцеві доведеться використати надприродні властивості, які він здобув, опинившись під час грози на вершечку гори Треп у магічному кам’яному лабіринті-кромлеху. І щоразу, долаючи все нові й нові небезпеки, члени Таємного Товариства Блазнів почуваються так, ніби балансують на краю прірви.

Воронина Л. Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава : повість / Леся Воронина. - К. : Знання, 2018. - 141 с. : іл.
На світі є люди, котрі не уявляють свого життя без драйву. От і герой нової фантастичної повісті Лесі Ворониної «Таємне Товариство Ботанів» миттєво відгукується на запрошення взяти участь в екстремальних пригодах, що відбудуться на горі з дивною назвою Підстава. Адже після неймовірних подій, які довелося пережити Климові Джурі, рятуючи людство від хижих прибульців-синьомордів, він, здається, назавжди позбувся страху і готовий сторчголов кинутися у вир найнебезпечніших випробувань.
Хіба ж хлопець міг запідозрити, що листа із за­прошенням йому прислали не його побратими з Таємного Товариства Боягузів — Жук і Заєць, а в таборі «Екстремал» його підстерігає пастка? Що ж насправді відбувається на вершечку Підстави? Невже синьоморди залишили на Землі свої секретні бази? І врешті — що заховано у «місцях сили» серед прадавніх кам’яних мегалітів-кромлехів?


Казки народів світу. - Харків : Ранок, 2018. - 304 с. : іл. (Кращі казки).
Ви готові до захопливої кругосвітньої подорожі? Тоді швидше починайте читати! Ця книга познайомить вашу дитину з культурою таких країн, як: Англія, Німеччина, Японія, Бельгія, Бразилія, Камбоджа та багатьох-багатьох інших. У книзі зібрані кращі казки народів світу, які навчать дитину доброти, чуйності та чесності.






Кінг С. Воно : роман / Стівен Кінг ; пер. з англ. О. Красюка, С. Крикуна, А. Рогози. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019. - 1344 с.
Воно - це пекельна істота, що наче випірнула з нічних кошмарів. Воно живиться людським страхом... Колись давно семеро підлітків змогли Його перемогти. Але майже тридцять років по тому Воно повертається, щоб помститися. І вже дорослі друзі мають вступити в нову битву зі Злом... Не читайте цю книгу в темряві або на самоті. Адже Воно може бути поруч.




Кінг С. Серця в Атлантиді : роман / Стівен Кінг ; пер. з англ. С. Берлінець. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 624 с.
Збірка «Серця в Атлантиді» складається з розповідей, написаних письменником з 60-х і до початку 2000-х років. Це був непростий період в житті Америки та всього світу, і атмосфера того часу була точно передана в творах Короля Жахів.





Кінг С. Сплячі красуні : роман / Стівен Кінг, Овен Кінг ; пер. з англ. Олександра Красюка. - Х. : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018. - 880  с.
У майбутньому — настільки реальному й близькому, наскільки це можливо — жінки, лягаючи спати, занурюються в липкий білий кокон. Якщо оболонку, що покриває їхні голови, пошкодити або порушити і розбудити їх, вони стають дикими і неймовірно жорстокими. Коли жінки засинають, то опиняються в іншому, кращому місці, де панує гармонія, а конфлікти трапляються вкрай рідко. Таємнича Євка Блек має стійкий імунітет до сонної хвороби. Чи можна вивчити її медичну аномалію? Або вона демон, якого потрібно вбити? Люди розділилися на ворожі угруповання. Члени одного з них хочуть убити Євку, а другого — врятувати її. Треті, користуючись хаосом, мстяться новим ворогам. Раптово чоловічий світ накриває жага насильства.



Лондон Дж. Біле ікло. Поклик предків. Жага до життя. Смок та Малюк / Джек Лондон ; пер. І. Л. Базилянської. - К. : ВД "ШКОЛА", 2018. - 656 с. - (Золота серія "Бібліотека пригод").
Джек Лондон - видатний американський письменник, визнаний майстер у жанрі оповідання, за життя якого видано 50 його книг і ще 7 - після смерті. Лондон по суті відкрив читачам усього світу Північ, не тільки створивши яскраві картини краю, а й переконливо показавши людей, які його населяють.
Для широкого кола читачів.



Нестайко В. З. Дивовижні пригоди в лісовій школі. Сонце серед ночі. Пригоди в Павутинії / Всеволод Нестайко ; мал. В. Харченка. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2019. - 208 с. - (Дитячий бестселер).
Легка, життєрадісна, сповнена доброго гумору книга розповідає про веселі, дотепні пригоди зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів спеціалізованої музичної лісової школи з ведмежою мовою викладання.
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.
Нестайко В. З. Дивовижні пригоди в лісовій школі. Секрет Васі Кицина. Елелолик, Уфа і Жахоб’як / Всеволод Нестайко ; мал. В. Харченка. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2019. - 128 с. - (Дитячий бестселер).
Продовження пригод зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів спеціалізованої музичної лісової школи з ведмежою мовою викладання.
Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.







Щерба Н. Часодії. Часова вежа / Наталія Щерба. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2018. - 384 с.
Усі ключники мають знайти Часову вежу й повернути час у Розколотий замок. Василина ладна зробити все, аби довести своє вміння керувати Часом. Але на її шляху стають її одвічні вороги. І ось Василина знову опиняється сам на сам зі смертельною небезпекою. Чи зможе дівчинка протистояти Олені, впливовій подрузі свого батька? Чи вдасться їй викрасти часівну стрілу й повернути до життя фею Діану? Чи доведе вона всьому часодійному світу, наскільки сильна в її серці синя іскра? Адже дівчинка ще має вступити до часової школи, пройти карколомні випробування і… знайти ключ до серця найближчого друга.
Для дітей середнього і старшого шкільного віку.

Чеповецький Ю. Неймовірні пригоди М’якуша, Нетака та Непосидька / Юхим Чеповецький ; пер. Т. Вакуленко, Н. Косенко ; мал. В. Харченка. - Х. : ВД "ШКОЛА", 2014. - 176 с. - (Дитячий бестселер).      Трійця всесвітньо відомих іграшкових хлопчиків - Непосидько, М’якуш та Нетак - разом зі справжнім хлопчиком Петрусем на прізвище Матусин-Татусів вирушають у дивовижну подорож.                                                   Для дітей середнього шкільного віку.
Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і філософський камінь / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Івана Малковича та Петра Таращука. - Вид. 35-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 320 с.                     
Перша частина пригод Гаррі Поттера — книга №1 для маленьких читачів. Саме вона сколихнула хвилю любові до читання, яка захопила цілий світ! Такого успіху не мала жодне художне ходожнє видання, доки 1997 року на полицях англійських магазинів не з'явилася перша книга Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь». Сирота на ім'я Гаррі живе під сходами у будинку дядька ті тітоньски Дурслі. Він поки що не знає, як потрапити на платформу дев'ять і три чверті, користуватися чарівною паличкою, та літати на мітлі. Але одного разу до нього прилетить сова із загаднковим листом, який запрошує його до навчання у Школі Чарів та Чаклунства, і з того дня його життя докорінно зміниться...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і таємна кімната / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Петра Таращука та Івана Малковича. - Вид. 30-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. - 350 с.                     
Це друга книжка про пригоди Гаррі Поттера. Він знову вступає у відчайдушну сутичку зі злом. Проте цього разу ворог таки сильний, що надії на перемогу майже немає...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і в’язень Азкабану / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Івана Малковича. - Вид. 29-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 383 с.                   
Пригоди Гаррі Поттера тривають. Разом з Роном та Герміною, своєми найкращими друзями, він уже третій рік навчається у Гоґвортській школі чарівників. На Гаррі насувається страшенна небезпека; усі про це знають, але ніхто не в змозі допомогти...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і напівкровний принц / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Олекси Негребецького та Івана Малковича. - Вид. 16-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. - 576 с. 
Як швидко плине час! Із кожною новою книжкою про Гаррі Поттера сотні мільйонів читачів у світі дорослішають разом з головним героєм. Наш Гаррі, здається закохався... А тим часом темні сили на чолі з Лордом Волдемортом отримують могутню підмогу...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і келих вогню / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов та Софія Андрухович ; за ред. Івана Малковича та Олекси Негребецького. - Вид. 27-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 672 с.                                                               
Попереду у Гаррі Поттера четвертий рік навчання у Гоґвортській школі чарів та чаклунства, на яку несподівано насувається дивовижна подія - Тричаклунський турнір. І, на жаль, не лише він...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і орден фенікса / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Івана Малковича та Олекси Негребецького. - Вид. 24-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 816 с.                                                                                                                     
Ніхто й не сумнівався, що п’ятий рік навчання у Гоґвортсі буде для Гаррі та його друзів легкою прогулянкою. Проте запровадження в школі посади Верховного інквізитора ще більше все ускладнило...

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і смертельні реліквії / Дж. К. Ролінґ ; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Олекси Негребельного та Івана Малковича. - Вид. 12-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. - 640 с.                                                                                                     
Гаррі звалив на свої плечі таємниче, небезпечне і маже нездійсненне завдання: знайти і знищити решту Волдемортових горокраксів. Ще ніколи Гаррі не почувався таким самотнім, а його майбутнє ще ніколи не здавалося йому таким похмурим... У цій заключній і чи не найяскравішій зі всієї "поттеріани" книзі Дж. К. Ролінґ  дає доавгоочікувані відповіді на багато запитань. Її захоплююча манера оповіді з численними несподіваними сюжетними поворотами дарує нейомвірну насолоду мільйонам читачів - тим, які трималися з Гаррі аж до самого кінця.

Ролінґ Дж. К. Гаррі Поттер і проеляте дитя. Ч. 1 і 2 : сценарій п’єси / Дж. К. Ролінґ, Джон Тіффані, Джек Торн; пер. з англ. Віктор Морозов ; за ред. Івана Малковича. - Вид. 14-те. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 352 с.                                                                                                               
Події в п’єсі розгортаються через дев’ятнадцять років після переможної битви за Гоґвортс, якою закінчується сьома, заключна частина "поттеріани".  Бути Гаррі Поттером нелегко, а надто тепер, коли він - працівник Міністерства магії, трудоголік, одружений батько трьох школяриків. Доки Гаррі Поттер бореться зі своїм минулим, яке ніяк не хоче відпускати, його молодшому синові Албусові доводиться миритися з тягарем свого знаменитого роду, - спадком, якого він не обирав. У той час, як минуле зловісно змішалося з майбутнім, батько і син пізнають сумну істину: інколи темрява виходить звідти, де її ніхто не чекав.                                                                                                                       Це один з найперших перекладів п’єси у світі після англомовного видання.

Ренд А. Атлант розправив плечі. Ч. 1 : Несуперечність / Айн Ренд ; пер. з англ. Артур Переверзєв, Вікторія Стах. - Вид. 6-те. - К. : НАШ ФОРМАТ, 2018. - 392 с.                                                                             
Іноді дитячі мрії збуваються. Даґні Таґґарт керує найбільшою в країні залізнецею. Генк Ріарден запроваджує революційну технологію в металургії. Елліс Ваятт перетвоює Богом забуту землю на промисловий рай. У їхніх руках - наймогутніші корпорації, що від них залежить доля крахни. Вони - сучасні атланти. Їхня релігія - економіка, їхня відповідальність - тягар усього світу. Колись вони мріяли змінити життя суспільства, а тепер їм доводиться чути, що вся їхня праця лише помножує несправедливість. Що всім людям потрібні однакові права і можливості.
Спершу атланти лише знизували плечима. Але настане той день, коли їм остаточно набридне тримати цей світ на своїх плечах. І вони підуть.

Ренд А. Атлант розправив плечі. Ч. 2 : АБО - АБО / Айн Ренд ; пер. з англ. Софія Андрухович. - Вид. 6-те. - К. : НАШ ФОРМАТ, 2018. - 432 с. 
Країна стрімко летить у прірву: моторошна криза охоплює всі царини людського життя. Псевдовчені полегливо пропагують: мислення - це ілюзія, пошук будь-якого сенсу - абсурд, і зрештою уряд оголошує мораторій на розум. Талановиті підприємці безслідно зникають, кидаючи своє вироблицтво на призволяще або знищуючи його. Головні герої роману - Даґні Таґґарт і Генк Ріарден - відчайдушно намагаються відвернути катастрофу. Даґні переконана, що в країні з’явився таємничий Руйнівник, мета якого - краї економіки й тотальна деградація людей. Жінка не покидає надії відтворити досконалий двигун, але перспективний молодий науковець, який погодився допомогти їй, відмовляється працювати на благо невігласів. Даґні не хоче відмовлятися від свого задуму, тож їде на зустріч зі зневіреним, дослідником, а в дорозі знайомиться з волоцюгою. Свого часу він працював там, де й зародилося "чисте зло", яке зараз пожирає країну...
Друга частина роману містить блискучі світоглядні монологи, вкладені в уста Франциско Д’Анконії та Генка Ріардена.

Ренд А. Атлант розправив плечі. Ч. 3 : А є А / Айн Ренд ; пер. з англ. Софія Андрухович. - Вид. 6-те. - К. : НАШ ФОРМАТ, 2018. - 568 с.   
Країна, яку залишили її творці, винахідники та мислителі, приречена на війну, голод і смерть. Владу захоплюють невігласи, корупціонери й мародери. Історія триває бодай тому, що одна вольова жінка на ім’я Даґні Таґґарт переконана, що досконалий світ справжніх цінностей існує. Вона намагається зламати сценарій неминучої катастрофи. Її Атлантида не міф. У світі ще є сміливці. спроможні створити суспільний лад, де немає конфліктів, не виникає потреби в самопожертві, де жодна людина не становить загрози для мети інших. Бунтівні атланти знають, що розум таки переможе. Риторичне питання, хто такий Джон Ґолт, насправді має відповідь, а неймовірні ідеї - своє втілення, яке приголомшує людську уяву.
В останній частині свого фундаментального роману ідей Айн Ренд змальовує цілісну філософську систему, яка досі викликає палкі дискусії, де від захвату до обурення - один крок.