27 січня 2021 р.

"Болить душа, що звідала горя до краю": до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Шпітцер Ю. Я не хотів бути євреєм / Юрай Шпітцер ; пер. з слов. Дмитро Андрухів. - К. : Веселка, 2000. - 303 с.

В історію ХХ століття навічно вписано сторінки трагічної долі європейських євреїв у роки Другої світової війни. Майданек, Маутгаузен, Треблінка, Освенцім... У цих та інших таборах смерті гітлерівці знищили кілька мільйонів євреїв тільки тому, що вони були євреями.

Словацький письменник Юрай Шпітцер, єврей за національністю, пройшов через численні тяжкі випробовування, які випали на долю його одноплемінників у  1939-1944 рр. Він був свідком жахливих єврейських погромів у Братиславі, потрапив до концентраційного табору в Новаках, звідки впродовж кількох років гардисти, прислужники фашистського режиму Тісо, відправляли транспорти з євреями до Освенціма, не раз був на грані життя і смерті, але вижив і в 1944 р .під час Словацького національного повстання разом зі словацькими патріотами боровся проти німецьких окупантів.

Нацистський антисемітизм і голокост (1933-1945) // Всесвітня історія : dtv-Atlas : довідник / Герман Кіндер, Вернер Хільгеман, Манфред Гергт ; наук. ред. перекладу О. Ф. Іванов ; худож. Гаральд і Рут Букор, Вернер Вільдермут. - К. : Знання-Прес, 2007. - С. 482-484.

"Всесвітня історія : dtv-Atlas" - розумне поєднання карт і хронологічного опису історичних подій. Кожній карті, кожному малюнку довідника відповідає текст із детальним тлумаченням. Такий підхід дає змогу читачеві отримати ґрунтовну наукову інформацію про історичні події. У підборі фактів автори намагалися бути неупередженими, подати матеріал якомога об’єктивніше. "Всесвітня історія : dtv-Atlas" - довідник з високою інформаційною місткістю, цінними додатковими засобами для вивчення всесвітньої історії.

Зубанич Ф. Посеред крику біди : книга-колаж про українських "Праведників народів світу" / Федір Зубанич ; [худож. оформл. М. С. Пшінки]. - К. : Веселка, 2004. - 174 с. : іл.

Людина під час війни врятувала від неминучої смерті іншу людину. Українець - єврея. Держава Ізраїль назвала це подвигом і нарекла таких людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували інших, "Праведниками народів світу". 

Письменник Федір Зубанич у своїй публіцистичній книжці на численних фактах із життя двох народів - українського і єврейського, котрі були приречені самою долею жити пліч-о-пліч на землі соняшників і лелек, переконливо доводить, що такі жертовні акти були підготовлені усім укладом сусідських стосунків протягом століть. І тоді справді набрав особливої уваги біблійний вислів: "Той, хто врятував хоч одне життя, врятував світ".

Литвинов В. Ешелони в пекло : документальна розповідь про пошук, що тривав майже чверть століття / Володимир Литвинов ; пер. з рос. Валерій Дяченко. - К. : ВЕСЕЛКА, 1995. - 366 с.

Документальна розповідь В. Литвинова - голови Міжнародного руху колишніх малолітніх в’язнів фашистських концтаборів, заслуженого журналіста України про трагічне минуле людей, яких дітьми гітлерівці насильницьки вивозили до концтаборів, про те, як їм пощастило вижити, як складалися їхні долі в повоєнні роки.