9 грудня 2022 р.

«Україна – це земля небаченого у світі геноциду»: до Міжнародного дня пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів

    Голодомор в Україні - спланований геноцид. 
    Страшний голод 1932-1933 років... Чим він був спричинений? Стихією, яка знищила все, що мали люди? Засухою, яка випалила пшеничні і житні поля? Чи, може, війною, яка забрала останній шматок хліба в українського селянина?
    Ні. Не було стихії. Не було засухи. І війни не було. Незадовго до страшного Голодомору Україна була житницею Європи.
    То хто ж тоді організував це страшне лихо? Відповідь одна: тоталітарний комуністичний режим на чолі зі Сталіним.
    Голодомор був геноцидом української нації. Влада СРСР хотіла викорінити національну своєрідність українців в Україні й за її межами (у Воронежі, на Кубані), їх культуру, залишки державності. Тому під виглядом розкуркулення руйнувала індивідуальні господарства, намагалася "зламати хребет" українському селянству, яке було основою українського національно-визвольного руху.
    Саме селянство втілювало в собі волелюбний дух, споконвічне прагнення до незалежності.
    Тодішній режим примушував селян віддавати останнє. Смертність на селі в ті роки збільшилась у десятки разів.
    Голод в Україні збігається з початком масового терору і репресій проти української інтелігенції, більша частина якої була знищена.
    Отже, Голодомор у нашій країні був засобом знищення української нації.
Із книги "Голодомор 1932-1933 років 
- геноцид українського народу. 
Прикарпаття пам'ятає"


    9 грудня для відвідувачів бібліотеки проведено короткий історичний екскурс "Україна - це земля небаченого у світі геноциду". Особливу увагу було зосереджено на книзі "Голодомор в Донбасі (1932-1933 рр.)", де зібрано свідчення, гіркі спогади тих, хто пережив страшне лихо. Ті людські сповіді є документами найвищої проби, їх достовірність було скріплено важкою печаттю рідних могил.
    Окупувавши східні області України, Москва нищила українську церкву та мову. Відбувались масові арешти свідомих українців, особливо - інтелігенції. Заможних і працьовитих селян розкуркулювали, вивозили в Сибір, а на їхні місця заселяли московитів. 1932-1933-ті роки були особливо страшними. Тоді з голоду загинуло біля 9 мільйонів українців.