29 березня 2023 р.

"Література для мене - це життя": до 50-річчя від дня народження Марини Павленко

        В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання, а також з нагоди 50-річного ювілею української письменниці, педагогині, художниці Марини Павленко в актовій залі Калуського ліцею № 10 для учнів 7-А та 7-В класів проведено літературне досьє «Література для мене – це життя» (організатори – бібліотекарі та учні 7-А класу, класний керівник – Ірина Богданівна Гудзовата). 
        Зі вступним словом виступила бібліотекар Тетяна Бербець, яка розповіла про багаторічні традиції святкування Тижня дитячого читання, а також коротко ознайомила присутніх із творчістю яскравої особистості сучасної української літератури, талановитої письменниці Марини Павленко.
Більш детально ведучі заходу Тарас Рига та Марія Васильчишин  розповіли про культову дитячу авторку, познайомили з її біографією, а також підготували ціле досьє на письменницю. 
Про те, звідки Марина Павленко брала сюжети для своїх творів, а також деякі цікаві факти з її життя, можна дізнатись з інтерв’ю письменниці, які є опубліковані в мережі «Інтернет». А учні 7-А класу підготували своє «заочне» інтерв’ю з письменницею, де самі ж були в ролі «кореспондентів», а від імені Марини Павленко зачитала учениця Леся Беженар.
По-справжньому знаменитою Марина Павленко стала тоді, коли було видано серію книг про «Русалоньку із 7-В».  Анастасія Рига та Софія Корнага коротко охарактеризували кожну із книг, що ввійшли до пенталогії, розповіли про головну героїню школярку Софійку, а також про вир фантастичних пригод, лабіринти сімейних родоводів та таємниці прокляття роду Кулаківських, на яких будується сюжет повісті.
Ще одну не менш цікаву повість Марини Павленко «Миколчині історії» представили Марія Васильчишин та Вероніка Матковська. Ця книга про справжню дружбу хлопчика Миколки і собаки Найди, про знедолену дитину, про красу його душі та непросте життя.
Розповідь про чергову книгу Марини Павленко – «Моя класнюча дівчинка» продовжили Вікторія Бабій та Неллі Лихолат. Учениці цікаво розповіли про саме видання книги, яке вражає своєю компактністю, красивою на вигляд обкладинкою, яка нагадує коробку цукерків, а також «видзвонює» мініатюрним металевим ключиком, прив’язаним до кінчика стрічки-закладинки, а також про головну героїню повісті – 14-річну дівчинку-підлітка Юльку, яка перебуває на одному з перших і визначальному етапі свого особистісного становлення.
На завершення заходу присутні мали змогу познайомитися з творами письменниці, які є наявні у фонді бібліотеки та переглянути виставку-персоналію «Книжкове розмаїття Марини Павленко».
Щиро дякуємо класному керівнику Ірині Богданівні, учням 7-А класу та всім, хто долучився, за допомогу в організації та проведенні даного заходу.