4 квітня 2023 р.

"Незабутня квіточка України": до 70-ї річниці від дня народження Квітки Цісик

   "Моя мрія - що земляки будуть слухати мою музику
і мій голос на Україні. І вона сповнилася"
Квітка Цісик
   
    4 квітня відзначається 70-та річниця від дня народження видатної американської співачки українського походження, виконавиці українських пісень Квітки (Квітослави-Орисі) Цісик, творчий псевдонім - Кейсі. Її голос здобув "Оскар" і "Золотий глобус", утілив красу українських пісень у двох неймовірних альбомах: "Квітка - Пісні України" (1980) і "Два кольори" (1989), які було номіновано на "Ґреммі". Цісик планувала третій диск, хотіла приїхати з концертами в Україну, але не встигла. Вона сім років боролася з раком грудей і померла, трохи не доживши до свого 45-річчя. 

    В Україні музика Квітки Цісик почала звучати наприкінці 80-х років. Усі, хто вперше почув її голос, були вражені та приголомшені. Цей голос брав у полон одразу і назавжди.
    Дізнатися більше про американську співачку з українським походженням, яка своїм співом покорила увесь світ, можна із книги "Це теж зробила вона" (Це теж зробила вона / наук. ред. Д. Вортман, літ. ред. А. Процук.  К. : Видавництво, 2021. – 108 с.), яка є у фонді нашої бібліотеки.