24 травня 2023 р.

"Від громадянського протесту до боротьби за незалежність": презентація в інсталяціях за книгою Міли Іванцової "Намальовані люди"

    23 травня в актовій залі Калуського ліцею № 10 бібліотекарі Любов Любомська та Тетяна Бербець разом із учнями та ученицями 9-В класу (класний керівник Ірина Мандрик) провели презентацію в інсталяціях за книгою Міли Іванцової «Намальовані люди» «Від громадянського протесту до боротьби за незалежність» для учнів 9-11 класів. Відзначаючи День Героїв, старшокласники вшанували подвиг учасників Революції Гідності, адже у даній книзі описуються події зими 2013-2014 років.

    Розпочали захід учениці 8-В класу Бойко Анастасія та 5-А класу Олійник Злата виконанням на бандурі мелодії Державного Гімну України.


    Ведучі Федоришин Христина та Романів Владислав ознайомили глядачів із творчістю авторки Міли Іванцової.

    Луців Яна та Мишковський Назарій розповіли про початок революційних подій та один із символів Майдану - "Йолку" - безпрецедентний арт-об'єкт, каркас для плакатів зі слоганами та вимогами обурених людей. У цей час Свірко Артем та Яніцький Роман виконували роль протестувальників на барикаді.


    Собко Софія та Дуда Анастасія окреслили вражаючу географію Євромайдану.

    Учениця 9-А класу Деренюк Марта виконала пісню "Не зволікай!".

    На фоні мелодії бандури Буланчук Ольга та Поліщук Дарина відтворили інсценізацію "Молитва Матері", озвучивши переживання матерів юнаків, які ризикуючи собою, штурмували з камінням та горючими пляшками добре екіпіровані й навчені загони спецпризначенців.

    Павлюк Марія та Ковальчук Данило розповіли про "Мистецький барбакан" та "Відкритий університет Майдану". 


    В цей час учень 9-Б класу Борня Богдан виконував мелодію на піаніно, а учениця 7-Б класу Маленька Софія малювала на мольберті, відтворюючи інсценізацію "Піаніст Майдану".

    Куцій Владислав та Азаров Володимир розповіли про "Книгозбірню на барикадах" - народну бібліотеку Майдану, що розташовувалась в стінах Українського дому.

    На фоні мелодії бандури Масляк Артур та Федоришин Христина озвучили, а  учениці 7-Б класу Скибіцька Олександра та Сметанська Ангеліна оживили інсталяцію "Українці де не з'являться, все розмалюють!" про проєкт "Розмалюй шолом захиснику Майдану" та акцію "Розмалюй щит сотнику Майдану".


    Тринчій Вікторія, Коцан Назар та Якимчук Юлія зосередили увагу слухачів на роботі медичних служб, зокрема розповіли історію "Медсестри Майдану"- Марії Матвіїв, а учениця 8-Б класу Кащак Анастасія відтворила її роль в інсценізації.


У прикінцевому слові бібліотекарі запросили всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам'ять всіх героїв, що віддали своє життя у боях за свободу України, героїв Небесної Сотні, АТО, сучасної російсько-української війни, зокрема полеглих Героїв-випускників та колишніх учнів нашого ліцею: 

  • Ігоря Дмитріва (09.10.1983-20.02.2014), що одним із перших загинув на барикадах Києва, під час Революції Гідності;
  • Романа Мердуха (05.04.1994-01.04.2022);
  • Романа Стехновича (23.08.1984-11.12.2022);
  • Костянтина Литвинчука (29.06.1991-19.01.2023);
  • Дмитра Матковського (07.11.1993-06.04.2023);
  • Василя Гретчина (загинув 28.04.2023).

На завершення заходу вокальний ансамбль виконав пісню "Ми з України".

    Художнє оформлення інсталяцій забезпечили вчитель образотворчого мистецтва Віта Кащій та вчитель музичного мистецтва Катерина Цюпин. Гостями заходу також були шкільні бібліотекарі територіальної громади.


    Висловлюємо вдячність усім причетним за співпрацю в організації та проведенні презентації.