27 травня 2021 р.

📚 Нові надходження літератури 📚

Вінценз С. На високій полонині. Т. 1 : Правда старовіку / Станіслав Вінценз ; пер. з пол. Тараса Прохаська. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2018. - 544 с.

Перший том трилогії "На високій полонині" - "Правда старовіку" - насправді є розшифрованим генетичним кодом Гуцулії. Цього досить, щоби знати, якою вона була, є, буде.

Вінценз - єдиний, народжений на Гуцульщині, хто після науки в Коломиї, Стрию, Львові і Відні, після докторантури, після вирішальних воєн і столиць вернувся жити в Гуцулію. Лише від нього про Гуцульщину знають у світах. Він світ привів на свою батьківщину, а батьківщину поставив на вічній карті світу. Книжка була видана у 1938 році.

Дух букви : антологія / упоряд. Є. М. Баран, В. І. Бабій, В. В. Смирнов ; передм. Євгена Барана, післям. Василя Бабія. - Івано-Франківськ : Місто НВ, 2019. - 320 с.

Антологія знайомить читачів із творчістю письменників, як тих, чия творчість стала класичною, так і сучасних авторів, які присвятили частину свого життя праці в школі. Видання розраховане на шанувальників української літератури, учителів і учнів.




Основи пластової гурткової системи : Ч. 12 / за ред. Я. Довгана ; упоряд. Ю. Юзич. - Івано-Франківськ - Житомир : Лілея-НВ, 2020. - 144 с. - (Книгозбірня юнацького виховника).

Цю збірку підготовлено в рамках пошукової роботи з ефективних методів організації роботи пластових куренів. У книзі публікуються тексти Роланда-Еразма Філіпса, Олександера Тисовського, Євгена-Юлія Пеленського, Андрія Коморовського та ін. Збірник рекомендується для використання у роботі пластовим виховникам, а також керівникам гуртків позашкільних установ, молодіжним працівникам.

П’ясецький Ю. Сходини юнацького гуртка : Ч. 8 / Юрій П’ясецький ; за ред. Я. Довгана. - Івано-Франківськ - Житомир : Лілея-НВ, 2020. -140 с. - (Книгозбірня юнацького виховника).

Сходини гуртка - це основний вид занять у Пласті. Саме під час щотижневих сходин відбувається пластова самовиховна праця, яка поступово готує юнацтво до мандрівок вихідного дня і кульмінації пластового року - літнього наметового табору. Впровадження в практику гурткової роботи запропонованих у цій книжці порад допоможе виховникові чи провідникові гуртка провадити заняття цікаво і корисно для юнацтва. 

Рекомендовано для волонтерів, які розпочинають виховну працю з пластовим юнацьким гуртком, а також і курінним провідникам.

Рощин О. Без компаса і карти : Ч. 13 / Олексій Рощин ; за ред. Я. Довгана. - Івано-Франківськ - Житомир : Лілея-НВ, 2020. - 159 с. : іл. - (Книгозбірня юнацького виховника).

Багато учнів під час канікул вирушає в походи і на екскурсії. Щоб уникнути труднощів і несподіванок, які можуть виникнути під час подорожі, треба вміти читати не всім зрозумілу книгу природи. Великою мірою успіх всякого походу залежить від уміння орієнтуватися на місцевості, вибрати потрібний напрям руху і не збиватися з нього. Але не завжди матимеш із собою компас, мапу або інші прилади для орієнтування.

Якраз у книжці й розповідається, як орієнтуватися на незнайомій місцевості в різних фізико-географічних умовах у різний час доби і в різні пори року за місцевими ознаками.
Книжка буде корисною для пластової молоді, учнів-краєзнавців, пластових виховників та керівників краєзнавчих гуртків, туристів, вояків Сил спеціальних операцій - для всіх, хто любить подорожувати.

Технічна освіта Прикарпаття в позашкіллі : минуле і сучасність / уклад. М. Й. Ікалюк, І. М. Скорохода, Л. В. Пипчак ; за ред. Я. Довгана. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2017. - 79 с.

У книжці висвітлено історію розвитку технічної творчості учнівської молоді Прикарпаття. Наведені приклади вагомих досягнень юних техніків та їх наставників з часів заснування закладів позашкільної освіти області до наших днів. Показані основні сучасні напрямки роботи станцій юних техніків та центрів науково-технічної творчості.

Червона книга Івано-Франківської області. Тваринний світ / гол. ред. кол. А. Д. Пліхтяк ; наук. ред. І. В. Скільський, В. В. Бучко. - Чернівці : Друк Арт, 2019. - 448 с.

У книзі охарактеризовано раритетну фауну Івано-Франківської області. Стосовно кожного виду тварин наведені категорія охорони, поширення, особливості біології, фактори загрози та заходи охорони. Нариси супроводжують ілюстрації. Для співробітників наукових установ, викладачів і студентів природничих спеціальностей закладів вищої освіти, учителів біології та географії й учнів загальноосвітніх шкіл, працівників лісового господарства, екологів і краєзнавців.

Юзич Ю. Пластовий характер Степана Бандери : пластові риси Провідника ОУН у спогадах сучасників : Ч. 14 / Юрій Юзич ; за ред. Я. Довгана. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2020. - 159 с. - (Книгозбірня юнацького виховника).

Усі вихованці Пласту першої половини ХХ сторіччя єдиним орієнтиром у своєму самовихованні мали Пластовий Закон. Основні діячі ОУН і УПА, що виростали в Пласті, дотримувались цього Лицарського Кодексу Пласту і в русі опору, і в концтаборах. Тому всі борці за самостійну та соборну Україну досі відчувають на собі виховний пластовий метод.

Це видання вперше за 100 років праці Пласту розкриває глибинну суть кожної із 14-ти позицій Пластового Закону. І це не просто теорія, це свідчення очевидців, як цей виховний ідеал реалізувався на прикладі одного з найвидатніших вихованців українського скаутинґу - Степана Бандери, який до останнього свого подиху залишався пластуном. Але сьогодні кожен із нас може стати новим Бандерою - для цього передусім потрібно виплекати (чи як казав Бандера - "сталити") в собі пластовий характер.

Книжка рекомендована пластовому юнацтву і виховникам Пласту, батькам пластунів і пластунок, приятелям і прихильникам пластового руху, активістам і лідерам українських партій та політичних рухів, усім, хто прагне зрозуміти, чим насправді є Пласт і ким насправді був С. Бандера.