11 жовтня 2021 р.

Літературно-краєзнавча подорож: "Калуш від давніх часів"

7 жовтня в бібліотеці Калуського ліцею № 10 в рамках місячника «Краєзнавство в шкільній бібліотеці» проведено літературно-краєзнавчу подорож: «Калуш від давніх часів» по збірці наукових статей «Калуські історичні студії» та книзі «Історія Калуша», автор Володимир Грабовецький.

У вступному слові було зазначено, що літочислення Калуша починається з ХV століття.

Про це свідчать записи в книгах Галицького і земських судів. Поява того чи іншого населеного пункту суттєво віддалена в часі від першої згадки про нього в джерелах. Тому цілком доречно припускати, що поселення на місці нинішнього Калуша могло існувати ще в долітописні часи.

         З повідомленнями про давні часи Калуша виступали учні 10-Б класу (класний керівник Л. А. Тимків). Мельник Денис і Костяк Ірина розповіли про те, що з 1440 року Калуш стає відомим. Його розквіт пов'язаний з наявністю на території міста та в його околицях соляних джерел. Оскільки попит на калуську сіль  зростав, то село Калуш розбудувалося і вже з 1539 року у тогочасних документах значилося містечком.

            Шавранський Віталій і Довбенко Софія згадали про забуту сторінку Калуша – калуський замок. Краєзнавець Іван Тимів визначив місцезнаходження міської споруди і висловив припущення, що його почали зводити після 1549 року. Старшокласники навели багато фактів, пов’язаних з історією замку.

         Цікавою була розповідь Івана Носика і Валігун Аліни. Вони розповіли про братів Фельчинських, які мали великий міжнародний успіх у виготовленні церковних дзвонів.

Болецький Андрій і Чура Анастасія розповіли про броварно-пивоварну промисловість Калуша. Її витоками були солодовні і бровар, які існували ще в середньовіччі.

Безрука Анастасія до кожної підтеми прочитала поезії письменників рідного міста, а милозвучні пісні заполонили серце і душу.