22 жовтня 2021 р.

Слайд-вікторина "Вивчаємо мову наших предків"

22 жовтня в рамках Всеукраїнського місячника "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності" з учнями 9-Б класу (класний керівник Логуш О. І.) було проведено слайд-вікторину "Вивчаємо мову наших предків" за словником калуської мови, упорядник Ян Чарнецький.


Впродовж останніх трьох сторіч історію міста Калуш писали чотири етнічні групи: українці, поляки, євреї, німці. Основу серед українців складали бойки, лемки та гуцули. Звісно, до радянської окупації серед калушан траплялись також угорці, чехи, словаки, татари, що прийняли християнство. Отож, зазначені еноси і створювали ту говірку, той діалект, який нині ми називаємо калуською мовою.
Минають століття і багато слів виходять з ужитку. Але не розуміти їх значення означає не відчувати духовну красу свого народу, багатство розмовного стилю рідної мови. Ознайомлюватись, вивчати і знати значення справіку мудрих слів наших предків ніколи не стане на заваді нашого розвитку. Навпаки, знання мови наших предків збагачує нашу уяву, знання, досвід.
На фоні мелодії "Коломийка-співанка" на екрані з’являлися слова, а школярі висловлювали свої здогадки стосовно їхніх значень. Особливо активними були: Луців Емма, Матковська Анна, Сохацька Мар’яна, Червона Роксолана, Коваль Ірина та ін. Всі учасники заходу весело та з користю провели час.