16 лютого 2022 р.

Нові надходення методичної літератури для вчителів початкової школи 📚

Вакарін С. Нова українська школа : дидактичні основи STREAM-освіти в початковій школі : навч.-метод. посіб. / Сергій Вакарін. - Київ : Саміт-книга, 2021. - 144 с.

Автор описує інноваційну систему навчання STREAM для вчителів початкової школи. Від шкільної освіти передовим галузям економіки сьогодні потрібні випускники з гарною підготовкою з предметів природничо-математичного циклу. Тому виникають новаторські системи освіти - одна з них (STEM) стала особливо популярною. Але виникла необхідність у додаткових стимулах, а також у вмінні бачити картину в цілому, знаходити нестандартні рішення. Це покликана дати система STREAM. STREAM - це напрямок освіти, в якому природничі науки та технології інтерпретуються через інженерію, мистецтва, гуманітарні та соціальні науки зі застосуванням математики, читання та письма.


Гердик Г. Нова українська школа : методика навчання іноземної мови в початковій школі осіб з порушеннями слуху на засадах компетентнісного підходу : навч.-метод. посіб. для пед. працівників, які працюють з учнями з особливими освіт. потребами / Галина Гердик, Олена Савчук. -  Київ :  Генеза, 2021. - 96 с.

Педагогічні аспекти навчання іноземної мови осіб з порушеннями слуху висвітлено на основі дактильного та мануорального мовлення. Реалізація компетентнісного підходу здійснюється за допомогою впровадження в освітній процес сучасних технологій навчання, зокрема через формування англомовної лексичної компетентності. Розкрито особливості побудови стратегій навчання в умовах бімодально-білінгвального підходу із застосуванням дидактичних ігор, інтерактивних методів і прийомів. Уміщено зразки моделювання уроків з іноземної мови в початковій ланці з досвіду роботи.

Для сурдоропедагогів, учителів інклюзивних класів, методистів, учнів та студентів педагогічних навчальних закладів усіх типів.

Копосов П. Нова українська школа : дидактичні особливості організації навчально-ігрової діяльності учнів 1-2 класів : навч.-метод. посіб / Павло Копосов. - Харків : Фабула, 2021. - 160 с.

Державний стандарт передбачає організацію освітнього процесу із застосуванням діяльнісного підходу на інтегрованій основі та з переважанням ігрових методів у першому циклі (1-2 класи). Концепція Нової української школи націлює педагогів у роботі з молодшими школярами на те, щоб вони широко застосовували методи викладання, засновані на співпраці (ігри, проєкти). Значення ігрової діяльності в організації навчально-виховного процесу з молодшими школярами у психології і педагогіці доведено як на теоретичному, так і на практичному рівнях. Проте методика організації навчально-ігрової діяльності потребує ще більшої систематизації і висвітлення у зв’язку з тим, що цей аспект вийшов на рівень не лише особистої ініціативи науковця чи вчителя, а став вимогою нормативних документів щодо організації освітнього процесу в початковій школі. Навчально-методичний посібник призначено для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти. 

Коробко С. Нова українська школа : діагностична та корекційно-розвивальна робота з молодшими школярами : навч.-метод. посіб. / Світлана Коробко, Олександр Коробко. - Київ : Літера ЛТД, 2021. - 160 с.

Посібник допоможе шкільному психологові організувати якісний професійний супровід початкової школи НУШ, удосконалити відомі та винайти для себе нові ефективні шляхи допомоги учасникам навчально-виховного процесу. У посібнику розглянуто проблеми інклюзивного навчання і запропонована програма групової роботи (з класом) протидії булінгу в НУШ. Посібник також містить орієнтовний перелік діагностичних та корекційних методик; вимоги до кабінету психолога, передбачені НУШ; поради щодо роботи з батьками; рекомендації щодо організації психологічного супроводу та психологічної допомоги вчителю та батькам в організації безпечного середовища учням в умовах сучасної школи тощо.

Костенко Т. Нова українська школа : формування у молодших школярів навичок конструктивного спілкування : навч.-метод. посіб. / Тетяна Костенко, Катерина Довгопола. - Харків : Ранок, 2021. - 176 с.

У навчально-методичному посібнику надано теоретичне підґрунтя та практичні поради щодо формування у молодших школярів навичок конструктивного спілкування. Розкрито проблеми взаємовідносин у класних колективах та надано технології, які формують життєві цінності, розвивають інтелектуальний і культурний рівні школярів, сприяють набуванню навичок конструктивного спілкування, навчають вирішувати конфліктні ситуації та попереджувати їх, створювати сприятливі умови у колективі. Навчально-методичний посібник призначено для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.


Малініна Л. Нова українська школа : психолого-педагогічна підтримка молодших школярів із труднощами в навчанні : навч.-метод. посіб. / Лоліта Малініна. - Київ : Грамота, 2021. - 64 с.

У посібнику подано класифікацію «труднощів у навчанні», а також практичний матеріал щодо шляхів їхнього подолання молодшими школярами/школярками. Акцент зроблено на формуванні самостійності учнів та учениць, їхньому самоусвідомленні й саморозумінні.




Нова українська школа : методика навчання фізичної культури у 1-4 кл. закл. заг. серед. освіти : навч.-метод. посіб. для пед. працівників / Андрій Боляк, Галина Коломоєць, Анатолій Ребрина, Наталія Боляк. - Київ : Видавничий дім "Освіта", 2021. - 160 с.

Навчально-методичний посібник створено на основі системного підходу, структуровано за найважливішими аспектами вдосконалення викладання фізичної культури в закладах загальної середньої освіти, а саме: врахування та вдосконалення різних сторін педагогічного процесу з фізичної культури, спрямованих на вирішення актуальних завдань освіти, виховання, оздоровлення учнів/учениць початкової школи.

У навчально-методичному посібнику наведено комплекси вправ, а також відеоматеріали і практичний досвід, які доступні за QR-кодами, що дасть змогу вчительству обрати потрібну траєкторію педагогічного процесу.

Нова українська школа : організація дистанційного і змішаного навчання у початковій школі : навч.-метод. посіб. / [О. О. Трипольська, О. А. Блізнякова, О. В. Вовк та ін.] - Харків : Ранок, 2021. - 208 с.

У посібнику зібраний досвід учителів-практиків початкової школи та алгоритми роботи щодо дистанційного та змішаного навчання; проаналізовані сервіси та додатки для організації освітнього процесу онлайн; лайфхаки на допомогу вчителям, учням та батькам. Особливий акцент зроблений на можливостях платформи Google Classroom, в електронних матеріалах до посібника містяться інструкції для покрокового освоєння додатку та приклади уроків, створених на цій платформі. Посібник може бути цікавим в системі підвищення кваліфікації педагогів НУШ, зокрема у самоосвіті та саморозвитку педагогів. Для вчителів початкової школи.


Нова українська школа : технологічна освіта у початковій школі : навч.-метод. посіб. для пед. працівників / Тетяна Гільберг, Ніна Павич, Галина Бучківська, Валентина Греськова. - Київ : Генеза, 2021. - 160 с.

Основною метою посібника є формування відповідних методичних компетенцій учителів-практиків та майбутніх учителів початкової школи щодо викладання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» (Технологічна освітня галузь). Для вчителів початкової школи, які реалізують освітній інтегрований курс «Я досліджую світ», учнів та студентів педагогічних навчальних закладів усіх типів та тих, хто цікавиться питаннями методики викладання інтегрованого курсу.


Нова українська школа : український правопис у системі формування орфографічної компетентності в учнів початкової школи : навч.-метод. посіб. / [Н. О. Воскресенська, М В. Коновалова, І. М. Літвінова, О. О. Якименко]. - Харків : Ранок, 2021. - 160 с. 

У посібнику зібрано рекомендації щодо способів формування орфографічної компетентності в учнів початкової школи із застосуванням правил українського правопису. Наведено правила орфографії та пунктуації, які рекомендують чинні освітні програми, запропоновано різноманітні форми роботи для їх опанування та  застосування на практиці на різних етапах навчання. Для вчителів початкових класів та всіх, хто працює з дітьми молодшого шкільного віку для формування в них орфографічної компетентності.


Онопрієнко О. Нова українська школа : інноваційна система оцінювання результатів навчання учнів початкової школи : навч.-метод. посіб. / Оксана Онопрієнко. - Харків : Ранок, 2021. - 208 с.

У посібнику розкрито дидактико-методичні засади здійснення контролю й оцінювання результатів навчання молодших школярів у контексті реалізації новітніх функцій контрольно-оцінювальної діяльності. Визначено змістовий діапазон навчальних досягнень учнів початкової школи; описано методику створення інструментів вимірювання навчальних досягнень на різних етапах процесу навчання. Призначено для науковців, викладачів закладів вищої педагогічної освіти, учителів, здобувачів вищої освіти, авторів підручників і посібників для початкової школи.


Суховірський О. Нова українська школа : методика навчання інформатики у 1-4 кл. закл. заг. серед. освіти на засадах компетентнісного підходу : для пед. працівників / Олег Суховірський. - Київ : Генеза, 2021. - 160 с.

Посібник розкриває методику навчання інформатики в початкових класах на засадах компетентнісного підходу, який підсилює практичну спрямованість предмета та на основі якого укладено Державний стандарт початкової освіти та чинні Типові освітні програми початкової школи. Зокрема висвітлено такі питання: що включає це поняття; як постійний розвиток комп’ютерної техніки впливає на життя і які корективи вносить у методику навчання інформатики в початкових класах; чому вона зазнає постійного оновлення. Для вчителів початкової школи, методистів, учнів та студентів педагогічних навчальних закладів усіх типів і тих, хто цікавиться питаннями методики викладання пропедевтичного курсу інформатики в молодшій школі.

Чайка М. С. Теорія і практика використання альтернативної комунікації для осіб з особливими освітніми потребами : навч.-метод. посіб. для пед. працівників, які працюють з учнями з особливими освітніми потребами / М. С. Чайка, Г. В. Усатенко, О. В. Кривоногова. - Київ : ФОП Усатенко Г. В., 2021. - 80 с.

Навчально-методичний посібник розкриває зміст поняття альтернативна і додаткова комунікація (АДК) як сукупність способів спілкування, які використовуються у разі порушень словесного мовлення. У виданні наведено приклади допоміжних технологій для комунікації, практичні кейси використання АДК від українських громадських організацій, які займаються реабілітацією людей з інвалідністю. Навчально-методичний посібник розкриває практичний досвід використання АДК. Призначений для ознайомлення широкого загалу з можливостями, що існують для побудови ефективної комунікації у випадках мовленнєвих порушень.