8 лютого 2022 р.

Книги за рахунок акції "Здай макулатуру - збережи дерево - поповни бібліотеку"

Чат для дівчат : оповідання / упоряд. Валентина Вздульська, Оксана Лущевська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 176 с.

Дванадцять оповідань від сучасних українських письменниць (Ані Хромової, Надії Білої, Галини Ткачук, Валентини Вздульської, Тані Стус, Оксани Лущевської, Маші Сердюк, Альони Ярової, Наталки Малетич, Валентини Захабури, Наталі Ясіновської, Саші Кочубей) торкаються важливих тем підліткового життя. Мрії та страхи, любов і зрада, дружба і втрати, шкільні справи і стосунки з батьками, розваги і хобі... Тонко описані, багатогранні, сповнені гумору та справжніх емоцій історії зацікавлять і юних, і дорослих читачів.



Бачинський А. 140 децибелів тиші : повість / Андрій Бачинський. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 128 с.

В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також - вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха...

Гридін С. І паралельні перетинаються : повість / Сергій Гридін. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 128 с.

Сергій Гридін у своїй новій книжці "І паралельні перетинаються" проговорює болючу для суспільства тему підліткового самогубства і вплив на свідомість хлопців та дівчат "груп смерті" у соцмережах... Герой повісті Роман через непорозуміння з батьками і прикрощі в школі намагається звести порахунки з життям. Отямившись у лікарні, хлопець переосмислює свій учинок і усвідомлює, що є заради чого жити.



Лущевська О. Інший дім / Оксана Лущевська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 120 с. - (Майже дорослі).
Коли насправді починається кінець світу? Коли про це без кінця торочать у новинах, чи коли така рідна і тепла мама переїжджає до Америки і знаходить собі там інший дім? Арчі та Полька знають, як важко жити з батьком, якому до всього байдуже, як важко вперше закохатися і не мати з ким про це поговорити, як складно пізнавати себе, коли поряд немає щирого порадника... Проте одного разу вони розуміють, що світ, у якому є місце щирості та любові, може похитнутись, але ніколи не зникне.

Лущевська О. Задзеркалля : повість / Оксана Лущевська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 128 с.

Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя - її перше кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки... Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?

Іваничук Р. Четвертий вимір. Шрами на скалі : романи / Роман Іваничук ; худож.-іл. С. В. Кривеченко, худож.-оформ. І. В. Осіпов. - Х. : Фоліо, 2007. - 447 с. - (Українська література).
Роман Іваничук - автор близько п'ятнадцяти історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії, розповідає про видатних діячів України минулих років.
"Четвертий вимір" - твір, за який письменник був удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка, присвячений Миколі Гулаку, другу і соратнику великого Кобзаря, відомому математику, юристу, перекладачу-поліглоту, котрий володів майже дванадцятьма мовами, людині, яка після ув'язнення в Шліссельбурзькій фортеці за свою діяльність у Кирило-Мефодіївському товаристві не мала права повернутися в рідну Україну.
У романі "Шрами на скалі" розповідається про останні роки Каменяра - видатного українського письменника Івана Франка.


Чермерис В. Аравійська пустеля / Валентин Чемерис ; худож.-оформ. Л. П. Вировець. - Х. : Фоліо, 2016. - 443 с. - (Історія України в романах).
Валентин Чемерис (нар. 1936 р.) - відомий український письменник, автор історичних і фантастичних романів, які вже стали культовими, лауреат багатьох літературних премій. Але читачі знають Чемериса і як автора оповідань - хронік, казок, легенд, - у яких він небайдуже та неупереджено розповідає не тільки про минуле, але й про сучасне життя. У цій книжці дорослих і дітей зацікавить погляд автора на події, які відбувалися в різні роки, - з проекцією на сьогодення. Своєрідна мандрівка Україною разом з письменником стане справжньою екскусією із захоплюючими краєвидами та цікавими розповідями, якими Валентин Чемерис начебто стверджує, що доля однієї людини, її почуття та думки так само важливі, як доля народів, події, з яких потім твориться історія.


Забужко О. Сестро, сестро : повісті та оповідання / Оксана Забужко. - 4-те вид. - К. : Факт, 2009. - 260 с.
Сестра, мати, подруга творець своєї й чужої долі... Найглибші таємниці жіночої душі - у виконанні нашого найбільшого майстра психологічної прози.
Нове, доповнене видання книжки, яка вже стала сучасною класикою і яку європейська критика порівнює з творами Анджели Картер і Ельфріди Єлінек. Книжка року-2003 в Україін, Книжка Року-2006 газети "Lidove noviny" в Чехії.



Трохим С. 1986. Чорнобильські хроніки : людський фактор, замовчування правди, зона відчуження, параліч майбутнього, мутація / Сергій Трохим. - Брустурів : Дискурсус, 2016. - 224 с.
У книзі розповідається про те, як через об'єктиви телекамер українських журналістів світ дізнавався, що ж реально відбувалося в зоні відчуження.
Автор не тільки торкається фактів з історії трагедії Чорнобиля. Він доводить, що ця масштабна катастрофа стала саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Зоря Полин - прикінцевий акорд сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі - агонія величезної країни.


Гук Н. Євромайдан: звичайні герої / Наталя Гук. - К. : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 144 с.
Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013-2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина - прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова "неможливо".



Кокотюха А. Гімназист і Чорна Рука : пригодницько-детективна повість для серед. шк. віку / Андрій Кокотюха. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 224 с. : іл.
У Першій зразковій гімназії все зразкове — окрім учнів. Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки. Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна-добровольця. І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторошні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч із Юрком — простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах... Нова захоплива детективна повість відомого українського письменника Андрія Кокотюхи обіцяє перерости у цілу серію детективів про пригоди київського гімназиста Юрка Туряниці.

Андрусяк І. Вісім днів із життя Бурундука : повість для дітей серед. шк. віку / Іван Андрусяк. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2018. - 96 с.                                                                                                Повість Івана Андрусяка з ілюстраціями Ганни Осадко «Вісім днів із життя Бурундука» — один із найуславленіших у сучасній українській літературі творів для молодших підлітків. 2013 року вона увійшла до престижного каталогу найкращих дитячих книжок світу «White Ravens» («Білі круки»).


Сіґал Е. Історія кохання : роман / Ерік Сіґал ; пер. з англ. М. Пінчевського і О. Тереха. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2020. - 144 с. - (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид". Серія третя. Література ХХ століття).
Роман американського письменника про зворушливе кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта. Побравшись, молодята живуть у скруті, проте вони щасливі. Здається, ніщо не може їх розчулити. І справді, розлучає їх лише трагічна смерть Дженні.


Нанетті А. Мій дідусь був черешнею / Анджела Нанетті ; пер. з італ. А. Маслюх ; іл. А. Стефурак. - Л. : Видавництво Старого Лева, 2021. - 136 с. : іл. - (Ілюстровані історії та казки).
Ця книга - родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами.
У Тоніно є мама й тато, які не завжди знаходять спільну мову. Є дідусь і бабуся міські, а є - сільські. І вони зовсім різні, бо живуть у різних світах. І саме сільські дідусь і бабуся - Оттавіано і Теодолінда - словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед Тоніно, а отже - й перед нами, скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища. Навіть смерть, яка є невід'ємною частиною життя.
Ця історія - повернення в дитинство з його можливістю неможливого і нагадування про те, що дива існують поряд з нами, і що, попри сум, несправедливість та розпач, ми таки зуміємо їх побачити, якщо тільки відкриємо до них серце.

Старк У. Маленька книжка про любов : повість / Ульф Старк ; пер. зі швед. Галина Кирпа. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 112 с.

Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя "Маленької книжки про любов", чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

У повісті відомого шведського письменника Ульфа Старка - багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

Бах Р. Джонатан Лівінгстон, мартин / Ричард Бах ; пер. з англ. Дмитра Шостака. - К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2019. - 128 с.

Пропонуємо читацькій увазі доповнене видання знаменитої книжки Ричарда Баха "Джонатан Лівінгстон, мартин". Це історія для тих, хто розуміє: не можна все життя тягнутися по чужих слідах, бо існують і зовсім інші - вищі - життєві шляхи. Це історія для тих, хто хоче літати. Ця маленька казка - нагадування, що кожному з нас дано свободу любити, свободу обирати, як прожити своє життя.


Янссон Т. Країна Мумі-тролів. Кн. 1 / Туве Янссон ; пер. зі швед. Наталя Іваничук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. - 360 с. 

До першої із трьох книг серії "Країна Мумі-тролів" найзнаменитішої казкарки Фінляндії Туве Янссон про кумендних мумі-тролів та інших дивовижних істоток, що населяють Долину Мумі, увійшли повісті "Маленькі тролі і велика повінь", "Комета прилітає", "Капелюх Чарівника".


Павленко М. Миколчині історії / Марина Павленко. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2021. - (Богданова шкільна наука).
Книга «Миколчині історії» Марини Павленко — цікава розповідь про справжню дружбу хлопчика Миколки і собаки Найди. Так яскраво, талановито, сердечно, пронизливо про знедолену дитину не писав ніхто із сучасних українських письменників. Але ця книжка все ж уселяє надію! Її варто прочитати і дітям, і дорослим.



Корній Д. Гонихмарник / Дара Корній. - Львів : Апріорі, 2020. - 280 с.
У місті, яке пахне кавою й дощами, зустрічаються він і вона… Банально? Мабуть. Приблизно так починається більшість романів про кохання.
А якщо написати по-іншому: зеленокоса студентка зустрічає у сучасному Львові таємничого незнайомця, який легко закохує в себе дівчат, котрі не можуть опиратися його магнетизму. Ба більше, він розуміє мову неба, повеліває хмарами, дощами, сніговіями. Тому що він дводушник-гонихмарник. Коли ж додати, що дівчина та — не звичайна відлюдькувата дивачка, а талановита художниця з роду непро́стих, то стає зрозумілим — цей роман не тільки про кохання. У ньому органічно переплелися терпка містика, праукраїнські вірування, стара магія гір, поліські легенди, призабуте прокляття характерника та наша реальність, в якій покровитель міста святий Юрій любить гуляти дахами, лузати гарбузове насіння і переконаний, що кохання таки сильніше за долю.

Бічер-Стоу Г. Хатина дядька Тома (скорочено) / Гаррієт Бічер-Стоу ; пер. з англ. Олена Балера. - К. : Форс Україна, 2020. - 288 с.
Ця книга містить адаптований текст найвідомішого роману американської письменниці Гаррієт Бічер-Стоу «Хатина дядька Тома» про жахливі умови життя рабів у США на початку 1850 років. Плантатор Шелбі після невдалих операцій на біржі вирішує віддати свого найліпшого чорношкірого раба Тома работорговцю Гейлі. Неодноразово власники покірного і відданого Тома змінюють один одного. Найжорстокішим виявляється деспотичний Саймон Легрі, який прагне зробити з доброго та чуйного Тома жорстокого наглядача. Проте той не поступається своїм внутрішнім людським принципам, намагаючись полегшити життя інших рабів, допомагає їм та підтримує. Після втечі двох невільниць Тома забивають до непритомності й залишають у хатині...