14 листопада 2022 р.

"Казкова мозаїка Астрід Ліндґрен": до 115-ї річниці від дня народження шведської письменниці-казкарки

    Астрід Ерікссон народилася 14 листопада 1907 року в південній Швеції, в невеличкому містечку Віммербю у фермерській родині. Дівчинка мала веселу вдачу, багату уяву, хист до жартів і цікавих оповідей. Жарти, казки, історії, які вона чула від батька чи друзів, лягли потім в основу її власних творів. Вдома її розповіді любили слухати не тільки брат і сестри, а й сусідські діти, з якими вона дружила.
    Після закінчення школи Астрід Ерікссон почала працювати журналістом у місцевій газеті, а потім переїхала до столиці Швеції – Стокгольма, де працювала секретаркою.
    Пізніше, одружившись і ставши матір’ю, вона вигадувала різні цікаві історії для своїх дітей. 1941 року записала повість, яку розповідала своїй доньці, коли та хворіла і подала її до одного з найбільших шведських видавництв, яке оголосило конкурс на найкращу книжку для дітей. Рукопис отримав другу премію. Так у шведській літературі з’явилося нове ім’я – Астрід Ліндґрен.
    Письменниця створила за своє життя понад сорок повістей і стільки ж так званих "Книжок-малюнків", де тексту менше, ніж ілюстрацій,   ці книжки призначені для найменших читачів. Хоча твори її можна поділити на дві групи. Одна це  повісті з казковим сюжетом або такі, де дія відбувається у світі, створеному уявою їхніх героїв ("Пеппі Довга панчоха", "Малий і Карлсон, що живе на даху", "Міо, мій Міо", "Брати Лев'яче Серце"). Друга  реалістичні твори ("Расмус-волоцюга", повісті про Калле Блюмквіста), в яких герої  – звичайні діти: веселі, дотепні, винахідливі, часом здатні на нерозважні вчинки, але й спроможні стати в обороні справедливості проти підступів і навіть злочинів.