29 листопада 2022 р.

"Про благородство, відданість й справжню любов": до 190-ї річниці від дня народження Луїзи Мей Олкот

    Луїза Мей Олкот  американська письменниця. Відома завдяки романам "Маленькі жінки" та "Хороші дружини" про дитинство та юнісь чотирьох сестер. Видані в 1868-1869 роках, ці романи багато разів перевидавалися та стали класикою книжок для дітей та підлітків. Досі мають чималий успіх. За їх мотивами зняті художні фільми.

    Роман "Маленькі жінки" можна без перебільшення назвати одним із найвідоміших творів американської літератури для юнацтва. Втім, цю книжку може читати малий і дорослий, юний і зрілий. Четверо сестер Мег, Джо, Бет та Емі  справжні маленькі жінки. Дівчата народилися у небагатій, але дуже дружній сім'ї. Виховані у релігійному та патріотичному дусі, вони готують їжу, працюють, допомагають в домашніх справах, очікуючи на батькове повернення з війни. Зайняті домашніми обов'язками, дівчатка знаходять час на дружбу, любов і споглядання Божого світу. Спочатку вони видаються нам ідеальними, справжнім зразком для наслідування. Але життя посилає їм впробовування, в яких сестри змушені боротися зі злістю, лінивством, задрістю. Та завдяки любові,  яка їх поєднує, вони з честю перемагають їх.

    "Маленькі жінки"  зворушлива, місцями сумна, а іноді з гумором історія про те, до чого потрібно прагнути й у що вірити. Це розповідь про благородство, відданість й справжню любов.