27 жовтня 2023 р.

«Величний подвиг в ім’я людства – поза часом»: історико-патріотичний хроноскоп

         В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у книгозбірні ліцею з учнями 8-А класу (класний керівникІрина Гудзовата) проведено історико-патріотичний хроноскоп «Величний подвиг в ім’я людства – поза часом». На захід разом із учнями завітали вчитель української мови і літератури Юлія Романчук та вчитель фізики Уляна Коломиєць-Тиха.
Ведучі заходу Марія Васильчишин та Назарій Цюшок, Іван Куневич та Вікторія Бабій  розповіли про історичне минуле українського народу, яке, як і життя людини, має героїчні, трагічні, щасливі і нещасливі сторінки. Таких сторінок в історії нашої країни було багато. Це легендарна Запорізька Січ, історичне значення якої важко переоцінити. Це важкі та трагічні часи  голодомору 1932 – 1933 років, сталінських репресій 1936 – 1937 рр., насильна колективізація на Західній Україні 1939 – 1940 рр., нічим не оправдана екологічна та духовна катастрофа. Це і битва під Крутами, Бабин Яр, важкі воєнні дії на території України під час Другої світової війни. А ще Майдан, залитий кров’ю, Революція Гідності, пекуче полум’я війни, яке не обійшло нашу державу і тепер.












Читці Владислава Микитин та Валерія Дутка декламували поезії патріотичної тематики «Єдина воля володіє світом», «Зима без світла». Анастасія Рига та Віталіна Мандрик розповіли легенду про трьох сестер-партизанок. Дмитро Тихий та Володимир Гебура зачитали вірш в особах про убитого у Крутах та вірменина Сергія. А Леся Беженар розчулила до сліз декламуючи поезію «Жінко, чого ви плачете? Ваш син – герой, ви що не бачите…» .
Також під час заходу школярі переглянули відео «Революція Гідності: хроніка подій», прослухали пісні «Біля тополі калина росте», «Моя країна», «Ой, у лузі червона калина», «За Україну» та хвилиною мовчання вшанували усіх, хто віддав життя за свободу та мир в Україні.