18 квітня 2021 р.

"В пам’ятках людський талант і вічність": до Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць


Архітектура / авт.-упоряд. Н. Ю. Безпалова ; худож.-оформ. Б. П. Бублик, О. Ю. Юхтман. - Харків : Фоліо, 2002. - 318 с. - (Дитяча енциклопедія).

Давні міста часто називають кам’яними літописами, бо саме з виникненням перших постійних поселень починається для нас історія людства. Іноді мова архітектури буває навіть виразнішою за літературну, бо вона доступна всім. Водночас архітектура є зовсім особливою мовою, що нею може до нас дійти розповідь про життя інших народів у інші часи, тому так важливо навчитися розуміти її. Ця книга покликана навчити читача основам цієї мови, дати йому загальні уявлення про архітектурні стилі різних епох та країн. 



Малофєєва Н. Н. Чудеса світу / Н. Н. Малофєєва, І. В. Травіна, Є. В. Широніна. - К. : ТОВ "Перо", 2008. - 96 с. - (Дитяча енциклопедія Перо).

Ця книжка знайомить юних читачів зі світовою культурною і природною спадщиною людстсва. У ній розповідається про знамениті пам’ятки мистецтва та архітектури, як сучасні, так і ті, що дійшли до нас із глибини віків, і про дивовижні природні ландшафти, що збереглися в різних частинах світу. 


Чудеса світу. Чудеса України / упоряд. В. Г. Біляєв. - Х. : Белкар-книга, 2012. - 64 с. - (Пізнаємо світ разом). 

У цій книжці юні читачі дізнаються про дивовижні давні та сучасні пам’ятки архітектури, збудовані людством протягом своєї історії, що відносять до давніх і сучасних чудес світу. 
В Україні теж багато стародавніх пам’ятників, церков, заповідників, якими можна пишатися та демонструвати всьому світові. Про сім кращих із них ви дізнаєтесь із цієї цікавої книжки. 


Нізовський А. Ю. 100 великих чудес України / А. Ю. Нізовський. - К. : Арій, 2008. - 418 с.

Ця книга оповідає про дивовижні об’єкти, розташовані на обширній території нашої країни. Це і прекрасні творіння рук людських - церкви і собори, замки і фортеці, палаци і садово-паркові ансамблі, і величні пам’ятники природи - печерні і озерні комплекси, рослинні і біологічні заповідні зони. Всі вони - унікальні, і кожен із них по праву можна вважати дійсним дивом України. 



Гуркіна Г. О. Замки та фортеці України / Г. О. Гуркіна, О. В. Сердюк. - Харків : "ТОРСІНГ ПЛЮС", 2009. - 95 с. - (Моя Україна).

На згадку про героїчні минулі часи залишилося на Україні багато замків та фортець. Їх будували для того, щоб захистити українців та українські землі від постійних зазіхань сусідніх держав. Довгий час замки були надійною обороною в боротьбі проти завойовників. Майже кожне місто України було оточене потужними фортечними мурами, на захисті яких стояли мужні вояки.
Більшість замків та фортець не збереглося до нашого часу, багато з них лежать в руїнах, але багато й залишилися. Всі вони зберігають у своїх стіна історії нашої Батьківщини, імена її славних героїв.
Гортаючи сторінки цієї книжки, ви дізнаєтеся про славетних королів, могутніх лицарів, сміливих вояків; про те як вони воювали та захищали свої землі. Ви дізнаєтеся про те, де в Україні будували дерев’яні фортеці, а де зводили величезні муровані замки; як взагалі розвивалася фортифікаційна архітектура. Ви поринете у світ лицарів та козаків, героїв та зрадників, перемог та поразок. Ця книжка віднесе вас у ті часи, коли мужність і честь шанувалися понад усе. 

Скляренко В. М. Святі місця України / В. М. Скляренко. - Харків : "ТОРСІНГ ПЛЮС", 2009. - 95 с. - (Моя Україна).

Україна багата на славетні святі місця - храми, лаври і монастирі. Протягом багатьох століть вони були для українців не лише носіями духовності, культури, мистецтва, науки і освіти, а й осередками розради і допомоги, до яких вони зверталися зі своїми бідами, прагненнями та сподіваннями на краще життя.
З багатьма святими місцями пов’язано чимало історичних подій країни, діяльність її відомих особистостей. Адже частина храмів і монастирів була заснована з волі князів, гетьманів та видатних просвітителів. 
Попри всі негаразди - війни, пожежі, століття гонінь та занепаду - більшість святих місць України вдалося зберегти від руйнації та відродити. Більшість найвідоміших культових споруд є місцем паломництва прочан не лише з України, а й інших країн світу. Саме про них та про славетні святі реліквії, що знаходяться в храмах або поруч із ними, й розповідається у цій книзі.