19 квітня 2021 р.

📚 Нові надходження від Міністерства освіти і науки України 📚

Навчально-методичні посібники для НУШ

Карпюк О. Нова українська школа : методика навчання англійської мови у 1-2 кл. закл. заг. серед. освіти на засадах компетентісного підходу / Оксана Карпюк. - Тернопіль : Астон, 2020. - 160 с. : іл.

Навчально-методичний посібник призначений для вчителів англійської мови, які працюють у першій ланці початкової школи - 1-2 класах. Основне його завдання - це підтримка учителя в рамках реформування загальної середньої освіти Нової української школи, що передбачає підвищення кваліфікації. Посібник висвітлює теоретичні і практичні основи роботи з дітьми 6-7 років, особливості засвоєння іноземної мови з огляду на рівень психофізіологічного розвитку, знайомить із всесвітньо відомими концепціями психології дитячого розвитку та методики навчання англійської мови як іноземної. Видання також містить цікаві ідеї та практичний матеріал для використання у навчальному процесі.

Карпюк К. Нова українська школа : методика навчання англійської мови у 3-4 кл. закл. заг. серед. освіти на засадах компетентісного підходу / Крістіна Карпюк. - Тернопіль : Астон, 2020. - 144 с. : іл.

Навчально-методичний посібник знайомить із зарубіжним досвідом та сучасними досягненнями в сфері методики навчання англійської мови 8-10-річних учнів, а також окреслює шляхи впровадження сучасних методичних розробок в українську шкільну практику. У посібнику описано методи, організаційні форми та інноваційні підходи, підкріплені практичним матеріалом, рекомендаціями щодо їхнього впровадження, а також зразками завдань для учнів.
Видання спрямоване на впровадження концепції Нової української школи в освітній процес на етапі другої ланки початкової школи (3-4 класи) та професійне зростання вчителів англійської мови.

Скворцова С. Нова українська школа : методика навчання математики у 3-4 кл. закл. заг. серед. освіти на засадах інтегративного та компетентісного підходів : навч.-метод. посіб. / Світлана Скворцова, Оксана Онопрієнко. - Х. : Ранок, 2020. - 320 с.

У посібнику подано методику навчання учнів 3 і 4 класів основних питань курсу математики : арифметичних дій додавання і віднімання багатоцифрових чисел; табличного й позатабличного множення і ділення; навчання розв’язування простих і складених задач; вивчення величин та їх одиниць; алгебраїчної та геометричної пропедевтики.
У посібнику реалізовано науково-методичні напрацювання авторів, ураховано сучасні дослідження про психофізіологічні особливості дітей цифрового покоління.

Нова українська школа : методика навчання інтегрованого курсу "Я досліджую світ" у 3-4 кл. закл. заг. серед. освіти на засадах компетентісного підходу : навч.-метод. посіб. / Тетяна Гільберг, Світлана Тарнавська, Зоя Хитра, Ніна Павич. - К. : Генеза, 2020. - 240 с.

Основною метою посібника є формування відповідних методичних компетенцій учителів-практиків та майбутніх учителів початкової школи щодо викладання інтегрованого курсу. Ураховуючи вікові та фізіологічні особливості дітей "цифрового" покоління, запропоновано методику  вивчення програмових питань інтегрованого курсу "Я досліджую світ".

Масол Л. Нова українська школа : методика навчання інтегрованого курсу "Мистецтво" у 3-4 кл.  на засадах компетентісного підходу : навч.-метод. посіб. / Людмила Масол. - К. : Генеза, 2020. - 160 с. : іл.

Запропонований методичний посібник має на меті допомогти вчителям опанувати теорію інтеграції, яка є методологічним і дидактичним фундаментом методики викладання інтегрованого курсу "Мистецтво" в закладах початкової освіти, а також ознайомитися з інноваційними освітніми технологіями.


Старагіна І. Нова українська школа : розвиток читацької компетентності в учнів початкової школи в системі інтегрованого навчання : навч.-метод. посіб. / Ірина Старагіна, Василь Терещенко, Андрій Панченков. - Х. : Соняшник, 2020. - 176 с. : іл.

Навчально-методичний посібник комплексно висвітлює питання формування читацької компетентності учнів школи в умовах інтегрованого навчання, під час якого коло читання учнів значно розширюється за тематикою й різновидами текстів. Автори обговорюють низку теоретичних питань (зміст понять "читацька компетентність", "читацька грамотність", "читання з розумінням", модель компетентного читача відповідно до вимог Державного стандарту початкової освіти, учнівський навчальний поступ в оволодінні читацькою компетентністю), а також пропонують приклади практичних вправ, які допоможуть учителеві системно підтримувати учнів у їхньому становленні як компетентних читачів.

Фідкевич О. Нова українська школа : теорія і практика формувального оцінювання у 3-4 кл. закл. заг. серед. освіти : навч.- метод. посіб. для педагогічних працівників / Олена Фідкевич, Наталія Богданець-Білоскаленко. - К. : Генеза, 2020. - 96 с.

Запропонований навчально-методичний посібник покликаний допомогти вчителям опанувати теорію і практику формувального оцінювання, розкрити його роль у навчанні учнів 3-4 класів в умовах Нової української школи.


Гущина Н. Нова українська школа : використання інформаційно-комунікаційних технологій у 3-4 кл. закл. заг. серед. освіти : навч. метод. посіб. / Наталія Гущина. - К. : ВД "Освіта", 2020. - 112 с.

У посібнику стисло й доступно схарактеризовано сучасне навчально-методичне забезпечення, яке допоможе вчителю оволодіти теоретичними основами інновацій Нової української школи й усвідомити особливості інноваційних змін у початковій школі та сучасних методик навчання певних предметів у 3-4 класах Нової української школи з урахуванням особливостей другого циклу початкової освіти. Подані в посібнику матеріали, зокрема алгоритми роботи з сучасними онлайн-ресурсами, ідеї та рекомендації для їх використання в освітньому процесі допоможуть подолати ключові виклики в організації дистанційного навчання. 

Нова українська школа : організація взаємодії з батьками учнів початкової школи : навч. метод. посіб. / Тетяна Бабко, Ольга Банах, Алла Вознюк [та ін.]. - К. : ВД "Основа", 2020. - 208 с.

Навчально-методичний посібник розкриває особливості успішної реалізації педагогіки партнерства як одного із факторів ефективної взаємодії учасників освітнього процесу. 



Котик Т. Нова українська школа : теорія і практика формування емоційного інтелекту в учнів початкової школи : навч. метод. посіб. / Тетяна Котик. - Тернопіль : Астон, 2020. - 192 с.

Ця книга-методика адресована вчителям-практикам, які наполегливо займаються самоосвітою й прагнуть удосконалення професійної майстерності. Вона містить апробовані методики розвитку в молодших школярів емоційного інтелекту, що ґрунтуються на міцних психолого-педагогічних засадах та містять традиційні й нетрадиційні форми організації роботи на уроках і в позаурочний час, методи та прийоми для формування уявлення про емоції й почуття, упевненості та позитивного самооцінювання, готовності до співпраці з іншими, навчання адекватного вираження почуттів та способів саморегуляції, виходу із складних ситуацій та зняття емоційної напруги. Крім того, у посібнику висвітлено техніки убезпечення вчителів від емоційного вигорання.

Пометун О. Нова українська школа : розвиток критичного мислення в учнів початкової школи : навч.-метод. посіб. / Олена Пометун. - К. : ВД "Освіта", 2020. - 192 с. 

Запропонований навчально-методичний посібник покликаний допомогти зацікавленим вчителям підвищити свій професійний рівень шляхом поступового і ґрунтовного опанування технології критичного мислення.



Цимбалару А. Нова українська школа : освітній простір учня початкової школи : навч.-метод. посіб. / Анжеліка Цимбалару. - К. : ВД "Освіта", 2020. - 160 с.

Подані в посібнику матеріали допоможуть організувати освітній простір орієнтований на особистісний розвиток учнів.  




Інклюзивна освіта

Миронова С. Нова українська школа : особливості організації освітнього процесу учнів початкової школи в інклюзивних класах : навч.-метод. посіб. / Світлана Миронова. - Тернопіль : Астон, 2020. - 176 с.

Навчально-методичний посібник розкриває підходи Нової української школи до організації освітнього процесу в інклюзивних класах. У посібнику висвітлено теоретичні засади інклюзивного навчання як складової Нової української школи; практичні аспекти психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному закладі; питання змістового та методичного забезпечення інклюзивного навчання в початковій школі.

Учні початкових класів із особливими освітніми потребами : навчання та супровід : навч.-метод. посіб. / [Л. І. Прохоренко, О.О. Бабяк, В. В. Засенко, Н. А. Ярмола]. - Х. : Ранок, 2020. - 160 с.

У навчально-методичному посібнику представлено матеріали щодо сучасних форм організації навчання дітей з особливими освітніми потребами у початковій школі, зокрема в інклюзивних закладах освіти; наведено авторські підходи до вирішення проблем розвитку і соціалізації таких дітей, окреслено теоретико-методологічні засади та запропоновано психолого-педагогічні моделі допомоги особливим дітям у процесі їх навчання. Практичні завдання, що їх містить посібник, спрямовані на оволодіння учнями необхідними вміннями й навичками і стануть у пригоді вчителям під час визначення змісту й умов проведення корекційно-розвивальної роботи, за добору спеціальних методів, способів і форм. Це сприятиме опануванню знань і соціальному розвитку дітей.

Учні початкових класів із порушеннями слуху : навчання та розвиток : навч.-метод. посіб. / [С. В. Кульбіда, С. В. Литовченко, В. В. Жук, В. В. Литвинова]. - Х. : Ранок, 2020. - 144 с.

У посібнику висвітлюються сучасні стандарти супроводу дітей із порушеннями слуху, розкриваються основні концептуальні підходи до оновлення змісту та методики навчання у контексті концепції НУШ. Методичні поради, запропоновані авторами посібника, мають інноваційний характер та ґрунтуються на результатах сучасних наукових розробок та досліджень попередніх років.

Чеботарьова О. Учні початкових класів із порушеннями інтелектуального розвитку : навчання та розвиток : навч.-метод. посіб. / Олена Чеботарьова, Ірина Гладченко. - Х. : Ранок, 2020. - 128 с.

Даний посібник присвячений проблемам навчання дітей із порушенням інтелектуального розвитку в початковій школі. Зацікавлений читач знайде тут детальну психолого-педагогічну характеристику дітей цієї категорії і опис труднощів, з якими стикаються педагоги і вихователі. Визначаються пріоритетні напрями діяльності педагогів і способи вирішення проблем. Посібник містить корисну інформацію про особливі потреби молодших школярів, технології і методи роботи з дітьми ПІР. Також автори знайомлять читача з дидактичними умовами формування особистості дитини в Новій українській школі, дають корисні поради.

Недозим І. Учні початкових класів із розладами аутистичного спектра : навчання та розвиток : навч.-метод. посіб. / Інна Недозим. - Х. : Ранок, 2020. - 96 с.

Навчально-методичний посібник висвітлює сучасний погляд на питання навчання і розвитку дітей з аутизмом згідно з міжнародними стандартами та науковими методами, що вже довели свою ефективність. Рекомендації та запропоновані методики можуть стати цінним орієнтиром для педагогів і науковців у процесі розбудови відповідного сучасного освітнього середовища.

Рібцун Ю. Учні початкових класів із тяжкими порушеннями мовлення : навчання та розвиток : навч.-метод. посіб. / Юлія Рібцун. - Львів : Світ, 2020. - 264 с.

У навчально-методичному посібнику проаналізовано наявні труднощі в навчанні молодших школярів із тяжкими порушеннями мовлення, запропоновано можливі шляхи реалізації їхніх мовленнєвих потреб, розкрито актуальні питання організації та практичної реалізації освітнього процесу в початковій школі, надано науково-методичні рекомендації з висвітлення сутності корекційно-розвивальної роботи, її основних напрямів, принципів побудови відповідних програм для роботи з дітьми з особливими мовленнєвими потребами, репрезентовано сучасні стратегії підтримки молодших школярів.


Кульбіда С. В. Українська мова : підруч. для осіб з особливими освітніми потребами (Н 91). 3 кл / С. В. Кульбіда. - К. : Либідь, 2020. - 191 с. : іл.
Піканова Н. Літературне читання : підруч. для осіб з особливими освітніми потребами (Н 91). 3 кл. / Наталія Піканова. - Львів : Світ, 2020. - 160 с. : іл.
Литвинова В. Математика : підруч. для осіб з особливими освітніми потребами (Н 91). 3 кл. : у 2-х ч. / Наталія Піканова. - Львів : Світ, 2020. - 112 с. : іл.

Навчальні видання


Удовік С. Л. Україна дивує! : посіб. для 5-9 кл. закл. заг. серед. освіти / С. Л. Удовік. - К. : Саміт-книга, 2020. - 152 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

У цій книжці розповідається про 100 кращих куточків України, визначні пам’ятки архітектури та природи, їх історію. Нариси чудово ілюструють дивовижне розмаїття України та яскраво описують її історію від сивої давнини до сьогодення. Книжка заохочує до більш детального вивчення історії країни.


Правління князів : походи й реформи : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / І. Д. Васильків, І. Л. Паршин, О. Я. Басюк [та ін.]. - Тернопіль : Астон, 2020. - 160 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Посібник містить додатковий пізнавальний матеріал до уроків історії в 7 класі. Стане в пригоді тим, хто хоче дізнатися більше про життя та діяльність князів Русі-України. Автори розглядають оригінальні та цікаві підходи до вивчення Середньовіччя. Запропоновані тексти, ілюстрації і завдання відповідають віковим особливостям учениць/учнів, сприяють формуванню історичної компетентності.
Книга орієнтована на учнівство 7-х класів закладів загальної середньої освіти, а також усіх, хто цікавиться історією, прагне вміти зіставляти різні тлумачення історичних фактів та робити свої висновки.

Васильків І. Перший український король : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Ірина Васильків, Ілля Паршин, Валерій Островський. - Тернопіль : Астон, 2020. - 160 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Посібник містить додатковий пізнавальний матеріал для уроків історії в 7 класі. Він стане в пригоді тим, хто хоче дізнатися про життя та діяльність короля Данила, навчитися зіставляти різні види історичних джерел і трактування подій. Запропоновані тексти і завдання відповідають віковим особливостям учениць/учнів, заохочують до пошуку нової інформації, відповідей на свої запитання. Книжка орієнтована на учнівство 7 класу закладів загальної середньої освіти, а також усіх, хто цікавиться історією.

Терещенко А. Мистецтво в нашому житті : діалог традицій і новаторства : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Андрій Терещенко. - К. : Генеза, 2020. - 96 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Ця книжка розповість вам про цікавий і захопливий світ мистецтва. Ви дізнаєтеся, як сучасні митці, використовуючи традиційні види декоративно-ужиткової творчості, роблять наше життя та довкілля красивим, модним і сучасним. Побачите геніальні рішення сучасних архітекторів, які, зберігаючи традиції, оновлюють наші міста на користь комфортності проживання в них людини або створюють нові красиві споруди з піклуванням про наше довкілля та побут. А ще ця книжка занурить вас у надзвичайно цікавий світ дизайну, сучасної музики і нових мистецьких явищ, що оточують нас щодня.

Секиринський Д. Величні собори України епохи Середньовіччя : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Дмитро Секиринський. - Тернопіль : Астон, 2020. - 144 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

З цікавих і захопливих нарисів учні та учениці 7 класу дізнаються про архітектурні пам’ятки Русі-України періоду середніх віків та про відомих історичних осіб, з чиїми іменами пов’язана доля середньовічних храмів. 
Зміст посібника і вдало дібраний ілюстративний матеріал сприяють поглибленню знань з історії України, вихованню поваги і шани до традицій, культури й мистецтва нашого краю.
Компетентнісні практично орієнтовані завдання активізують самостійну роботу, мотивують вивчати історію нашої держави.
Текст посібника співвідноситься з темами чинної навчальної програми з історії та стане у пригоді здобувачам і здобувачкам загальної середньої освіти під час опанування відповідних тем.

Годована Н. Фізичні явища навколо нас : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Ніна Годована, Тетяна Кравець. - Х. : Ранок, 2020. - 128 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Посібник у захопливій формі знайомить із фізичними явищами та законами. Пропоновані досліди обов’язково зацікавлять кожного, хто хоче пізнати світ навколо себе. Читайте, проводьте експерименти, спостерігайте, як працюють закони фізики в природі.
Призначено для учнів 7 класу закладів загальної середньої освіти та вчителів фізики.

Бєлова Л. Математика навколо нас : посіб. для 5-9 кл. закл. заг. серед. освіти / Лілія Бєлова, Марина Корнієнко, Людмила Полякова. - Х. : Ранок, 2020. - 160 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Видання покликане допомогти читачеві поглянути уважно навкруги, зрозуміти, що математика дійсно навколо нас. У посібнику запропоновано логічні задачі, математичні ігри й фокуси, подано необхідні теоретичні відомості, наведено цікаві факти з історії математики. 
Призначено для учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, учителів математики та інформатики.

Заморока А. Тварини лікують : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Андрій Заморока, Марія Драгулян. - Х. : Соняшник, 2020. - 224 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Як тварини допомагають у лікуванні й реабілітації після хвороб і травм? Що корисного для медицини можуть запропонувати плоскі хробаки, павуки чи жаби? Відповіді на ці та подібні запитання містяться в посібнику. А також у ньому багато цікавих досліджень - спостережень, експериментів, експедицій, що допоможуть краще зрозуміти особливості будови, поведінки та співіснування тварин у живій природі. І всі вони можуть бути реалізовані в побутових умовах і не потребують складного наукового обладнання.
Книга призначена для учнівства 7 класу й учительства закладів загальної середньої освіти в якості додаткового джерела інформації та цікавих досліджень тварин.

Сучасна література рідного краюпосіб. для 5-7 кл. закл. заг. серед. освіти / упоряд. Юрій Морщавка. - Х. : Соняшник, 2020. - 336 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Посібник охоплює навчальний матеріал, передбачений навчальною програмою в шкільному курсі української літератури, для обов’язкового / додаткового (самостійного / позакласного) читання. 
Структура посібника має певну послідовність у розміщенні художніх творів - від фольклору до літературних творів (епічних, ліричних) - для кожного регіону України. Анкета "Цікаві факти...", яку можна відкрити за допомогою QR-кодів, розміщених поруч із прізвищами письменників, розкриває цікаві факти з життя авторів, а компетентнісні запитання після кожного блоку творів допомагають учнівству поглибити та перевірити свої знання сучасного літературного процесу в Україні.
Посібник може використовуватись під час вивчення літератури, культури та фольклору України на уроках та в позаурочний час у закладах загальної середньої освіти.

Фантастика й реальність у шкільному курсі літературиантол. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / уклад. Тетяна Качак, Оксана Тебешевська. - К. : ВЦ "Академія", 2020. - 224 с. - (Шкільна бібліотека).

Літературна фантастика є реальністю людської мрії, а те, про що пишуть письменники-фантасти, часто стає реальністю життя. Дивовижне й чарівне, які малює уява, можна побачити в буднях і святах, у загадкових явищах і вчинках людей. Саме такі взаємозв’язки фантастики й реальності розкривають твори цієї антології, дібрані відповідно до навчальних програм у шкільному курсі літератури для учнів 7 класу (української, зарубіжної, національних меншин). Вони покликані зробити захопливим і змістовним самостійне, позакласне читання і в такий спосіб доповнити зміст чинних підручників. А ще антологія знайомить із письменниками, спонукає поміркувати над прочитаним, дати волю своїй уяві й, можливо, відтворити її картини у власному творі.

Івасюк О. Сучасна художня література :  посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Оксана Івасюк. - Чернівці : Букрек, 2020. - 208 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Пропонована хрестоматія із сучасної літератури містить тексти авторів української, зарубіжної та літератури національних спільнот із списку позакласного читання, незалежно від місця планети, де їх було створено: література не має кордонів. За QR-кодами ви знайдете посилання на відео, у якому автор/авторка розповість про себе та твір. Такі засоби подачі інформації роблять посібник оригінальним, інтерактивним та є функціонально доцільними в цьому виданні.
Хрестоматія мотивуватиме читати ще більше, пізнавати різноманіття літератур.

Пригоди й подорожі в шкільному курсі літератури антол. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / упоряд. Н. Богданець-Білоскаленко, О. Фідкевич. - К. : Грамота, 2020. - 192 с. - (Шкільна бібліотека).

Посібник адресований учням 7 класу й містить твори класиків української, зарубіжної та літератур національних меншин України. Матеріал видання спрямований на розвиток особистості учнів, формування ключових і предметної (філологічної) компетентностей.
Основним методологічним принципом посібника є діяльнісно-компетентісний підхід, який реалізовано через принципи діалогізму й текстоцентризму.
Важливим завданням посібника є розвиток читацької компетентності учнів, що реалізується за допомогою системи запитань і завдань до тексту.

Длугопольський О. Економіка і я : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Длугопольський, Анастасія Вірковська. - Тернопіль : Астон, 2020. - 144 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Посібник містить теоретичні й прикладні матеріали, які розкривають сутність економічних явищ і процесів на різних рівнях економічних досліджень, узагальнюють проблемні аспекти розвитку економіки XXI століття.
Структура посібника допоможе реалізувати на заняттях компетентісний і діяльнісний підходи до навчання, сприятиме результативності у вивченні курсу економіки за допомогою кейсів, проблемних ситуацій, практичних завдань.

Основи споживчих знань. Обираємо культуру здорового споживання : посіб. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / Л. Я. Криховець-Хом’як, О. В. Сампара, Л. І. Чарторинська, І. М. Миколів. - Тернопіль : Астон, 2020. - 144 с. : іл. - (Шкільна бібліотека).

Головною рисою сучасної цивілізації є масове споживацтво, яке має згубні наслідки для здоров’я людини та збереження природи. У посібнику запропоновано шляхи, як зменшити його. У ньому викладено основи споживчих знань. Прочитавши посібник, ви ознайомитесь із цікавими фактами про виникнення споживчих рухів, про вичерпність доступних на сьогодні ресурсів; зумієте зобразити портрет сучасного споживача; пізнаєте, які існують джерела необхідної для споживача інформації; дізнаєтеся про "шкідливу" чистоту, про критерії вибору харчових продуктів; приєднаєтеся до культури zero waste; осилите правовий портфель споживача тощо.
Для учнів 7 класу, вчителів курсу "Основи споживчих знань".