21 лютого 2023 р.

"Рідна мова - найсильніша зброя": до Міжнародного дня рідної мови

             З нагоди Міжнародного дня рідної мови у бібліотеці Калуського ліцею № 10 з учнями 8-Г класу (класний керівник – Юлія Іванівна Романчук) проведено мовно-історичну панораму «Рідна мова – найсильніша зброя».

         Зі вступним словом виступила бібліотекар Тетяна Бербець, яка ознайомила присутніх з історією становлення даного свята. Ведучі заходу Анастасія Кухтин та Вікторія Мандич розповіли про красу і велич рідної мови, про її історію та розвиток.
         Денис Ребінчак та Єва Яніцька зачитали цитати і вислови відомих українських письменників та визначних особистостей про мову. Поезії про рідну мову декламували: Таїсія Ковальчук, Ірина Корвацька, Мія Перегінець та Неля Богдан.   
Про те, яких тяжких поневірянь на своєму шляху зазнала рідна мова розповіли Павло Розвора та Анна Кузь. Адже історія нашої мови, як і історія нації надзвичайно трагічна й разом з тим повчальна. Українську мову обмежували, забороняли і відміняли протягом багатьох років офіційно – циркулярами, указами, законами. Та вона вистояла,  її не знищили. У світовій історії жодна мова не зазнала такого страшного нищення і глуму як українська.
Мова – душа і духовна основа нації. Вона вирішує долю держави, свого народу, кожної людини зокрема, і це підтверджено подіями, що відбуваються сьогодні в Україні.
Хвилиною мовчання усі присутні вшанували Героїв мовного фронту та всіх полеглих Героїв, які віддали своє життя у війні за українську незалежність. Адже вкотре підтверджуються слова: «мова, сьогодні – це ціна життя, мова – це наша зброя у війні за українську незалежність, мова – це кордон».
         Сьогоднішній захід був присвячений рідному слову, рідній мові, дав зрозуміти чим для кожного з нас є мова, яку найважливішу функцію вона виконує у нашому щоденному житті та чому мову можна вважати повноцінною зброєю. Щиро дякуємо класному керівнику Юлії Іванівні та учням 8-Г класу за допомогу в організації та проведенні даного заходу.