15 лютого 2023 р.

"Дівчата можуть усе": історично-довідкове бюро до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці

    15 лютого з учнями 7-Г класу (класна керівниця Наталія Камінська) організовано та проведено історично-довідкове бюро "Дівчата можуть усе": до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці. 

    У вступному слові завідувачка бібліотеки Любов Любомська сказала: "11 лютого у світі відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Утім, історія знає безліч випадків, коли визначні жіночі досягнення не було визнано. Упродовж цілих епох жінки мусили зважати на усталені в суспільстві «стандарти», пристосовуватися до них. Фаховість жінок лишалася невидимою, нечутною, невисвітленою. Права на повноцінну освіту, на вільне висловлювання, на визнання професії колись були для українок викликами – метою, а не дійсністю."
Під час заходу учням були представлені книги «Це зробила вона» та «Це теж зробила вона», що містять  розповіді про видатних українських жінок, які вплинули на перебіг історії, зробили значні внески в розвиток наукового, суспільного й культурного життя. 
Семикласники довідалися про те, як героїням вдавалося подолати безліч перешкод на своєму шляху та лишатися собою, що додавало їм наснаги й сили та хто їх підтримував. Адже сьогодні саме час уповні відкрити й гідно оцінити внесок видатних українок, що здобули повагу й славу по цілому світу. 

Куцій Богдан та Андрусів Марія про математикиню Ніну Вірченко

Делікат Евеліна та Мичко Захар про програмістку Катерину Ющенко

Гумен Микола та Росоловська Яна про математикиню Марину В'язовську

Чишинська Софія та Краюхін Сергій про хімікиню Наталію Ульянчич

Кобелюх Станіслав та Попович Олена про лікарку Софію Окуневську

Процишин Марія та Яцишин Христина про офтальмологиню Надію Пучківську

Бойчук Микола та Хома Марія про етнографиню Пелагею Литвинову-Бартош

Ковальська Дарина та Пасічник Надія про педагогиню Софію Русову

Дідошак Євген та Романів Наталія про мовознавицю Олену Курило