21 березня 2024 р.

"Додому повертаються лелеки...": музично-поетичний вечір до Всесвітнього дня поезії та в рамках Національного тижня читання поезії «Ріки незмінно течуть додому»

«Чуєш, брате мій, товаришу мій,
Відлітають сірим шнурком
Журавлі у вирій…»
Богдан Лепкий

21 березня у Всесвітній день поезії та в рамках Національного тижня читання поезії «Ріки незмінно течуть додому» в актовій залі Калуського ліцею № 10 бібліотекарі з учнями 10-Б класу (класний керівник Тетяна Юзьв'як) провели музично-поетичний вечір "Додому повертаються лелеки..." для учнів 9-х класів.
    Опоетизовані українським народом журавлі стали символом любові до Батьківщини, вірності рідній землі. Мабуть, ми, українці, тому так захоплюємося цими вічними мандрівниками, що і нам судилася журавлина доля, бо і ми протягом багатьох віків, гнані недолею і неволею, змушені були покидати рідні гнізда і виїжджати у далекі незнані країни з надією перебути там лихоліття і повернутися до рідної домівки.
    Наш захід розпочався із вступного слова, у якому ведучі Желізний Олександр та Лісняк Анастасія озвучили спогади Наталки Хованець та її матері Марії Турчин, одних із сотень тисяч українських жінок, яких вивозили в сніги далекого Сибіру, щоб "будували" російську імперію, а насамперед, щоб їх знищити. Тільки вони не захотіли служити ворогові. Вперто, багаторазово верталися на рідну землю, долали тисячі кілометрів, лють морозів і лють енкаведистів, наче вірні голубки, які, не дивлячись на всі небезпеки і перешкоди, прямували додому...
    24 лютого 2022 року відбувся черговий акт російської агресії – повномасштабне вторгнення, що змінило життя не тільки України, а й усього світу. Війна принесла українцям багато горя, жаху, непоправних втрат, проте на тлі страшних випробувань укріпилися жага Перемоги та віра в неї. На фоні мультимедійних слайдів учень Мисів Андрій та учениці Вовк Анна, Васильчишин Надія та Олексин Каміла зачитали поезії сучасних українських поетів, адже нова воєнна реальність породила феномен нової літератури, що є реалістичним змалюванням боротьби українців за свій дім, землю, незалежність. Вчитель української мови та літератури Тетяна Іванівна Юзьв'як продекламувала свої вірші "Ми всі з Маріуполя", "Потяг. Краматорськ", "У твоїм домі завше літепло", "Обійми". Емоційного підсилення заходу додала музично-хореографіча композиція у виконанні Бойчука Арсена, Вовк Анни та Борні Богдана; учень 9-Д класу Поп Олександр зворушив слухачів, заспівавши пісню гурту Kalush "Додому".
    Висловлюючи свою рефлексію на дану тематику, ліцеїсти Засідка Юлія, Хухра Юрій (11-Б клас), Бойчук Арсен, Бакун Анастасія, Борня Богдан, Лісняк Анастасія, Кецман Катерина (10-Б клас) озвучили власні поетичні твори, передаючи одне одному та глядачам червону нитку, створюючи потужне мереживо любові та підтримки – зв'язок між нами, нашими серцями та нашими мріями, що сплітає нас в єдину родину у спільному домі, де кожен може почуватися захищеним та бути собою, де ми разом переживаємо радість, сум і надію на Перемогу.
    Виступ супроводжувався бібліотечною виставкою "Без дому я, мов птах без висоти..."
    На завершення заходу під керівництвом вчителя музичного мистецтва Катерини Ігорівни Цюпин вокальний ансамбль "Джерельце" виконав пісню "Молитва".