8 березня 2024 р.

"Бронзовий родовід генія: пам'ятники Шевченку в Україні та за кордоном": літературно-мистецький круїз до 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря

Щовесни, коли тануть сніги,
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я і у нашого народу — Тарас Шевченко.
         З нагоди 210-ї річниці від дня народження генія українського народу у бібліотеці ліцею з учнями 7-В класу (класний керівник – Галина Бура) проведено літературно-мистецький круїз «Бронзовий родовід генія: пам’ятники Шевченку в Україні та за кордоном». Під час заходу учні та учениці поринули у світ монументальної Шевченкіани, дізналися як вшановують Великого Кобзаря в скульптурних пам’ятниках і композиціях в Україні та світі.
         Ведучі Вікторія Дзюбановська та Стас Лемешко розпочали розповідь про найперші і найдавніші пам’ятники, встановлені Тарасу Шевченку, Святослав Сівцов та Аліна Лесів продовжили розповідати про найцікавіші та найоригінальніші монументи Великому Кобзарю, які встановлені в Україні. Макар Ганущак і Юлія Барановська перенесли присутніх у міста та столиці країн близького і далекого зарубіжжя, розповідаючи про пам’ятники, встановлені геніальному українському поетові за кордоном.
Анастасія Прокопенко, Дарія Ковальчук та Тамара Комахідзе декламували поезії про Кобзаря, а також розповіли про найкрасивіший та найважчий пам’ятник Тарасу Шевченку, який у Харкові, про пам’ятник у Ковелі, який офіційно внесено до Національного реєстру рекордів України, як найвищий бронзовий монумент, встановлений генію українського народу.
А ще семикласники прослухали віршовану біографію Великого Кобзаря, дізнались про цікаві та маловідомі факти із життя українського поета, переглянули сучасний кліп пісні на слова Т.Шевченка «Не журися Україно». А на завершення взяли участь у грі-квесті «Все, що я знаю про Тараса».
Вчитель літератури Наталія Андріївна Король підвела підсумок заходу і наголосила на важливості та актуальності творчості Тараса Шевченка, адже, «ми зараз творимо свою історію під акомпанемент Тарасових слів».
210 років минуло з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.
Та скільки б часу не минуло, нові покоління будуть для себе відкривати нового Т. Г. Шевченка, по-новому прочитуватимуть його твори й осмислюватимуть біографію. І будуть створюватися нові пам’ятники як данина шани Великому Українцю.